De Tweede Kamer heeft tijdens de plenaire vergadering op 27 mei een zestal moties aangenomen betreffende de VAR-verklaringen voor ZZP'ers. Naast verzoeken om haast te maken en toch een zo breed mogelijk spectrum te onderzoeken, wordt hierin voorgesteld om de medeverantwoordelijkheid van de opdrachtgever voor de juistheid van de VAR-aanvraag als apart wetsvoorstel te behandelen.
Haast bij structurele oplossing
Het kabinet gaat in overleg met betrokken partijen onderzoek doen naar een structurele oplossing, waarbij ook door contracteren naar ZZP’ers van zorg in natura op goede wijze mogelijk zou moeten worden. Dit biedt echter niet voor alle ZZP’ers waarvan de VAR-wuo is ingetrokken een oplossing. Daarom wordt de regering verzocht om met maximale haast dit onderzoek volledig af te ronden, zodat zo snel mogelijk een structurele oplossing wordt gevonden en geïmplementeerd.
Zelfstandig wetsvoorstel medeverantwoordelijkheid opdrachtgever
De regering wil voorstellen voor medeverantwoordelijkheid van de opdrachtgever voor de juistheid van de VAR-aanvraag opnemen in de Fiscale Verzamelwet 2014. Diverse partijen, waaronder Actal, zijn zeer kritisch zijn over dit voorstel, waardoor een opzichzelfstaande parlementaire behandeling wenselijk wordt geacht.
Wachten met het wijzigen van de handhaving in het onderwijs
Ook in andere sectoren dan de zorg, zoals het onderwijs, is veel onzekerheid is over de handhaving door de Belastingdienst. De regering wordt daarom verzocht om de handhaving in het onderwijs niet te wijzigen voordat de Tweede Kamer is geïnformeerd over de uitkomsten van het overleg tussen Belastingdienst en onderwijssector.
Duidelijke en eenduidige info over zelfstandigen in de zorg
Veel ZZP’ers zullen geen gebruik maken van de zorgpilot en het blijft nog voor velen onduidelijk wanneer ze kwalificeren voor een VAR-wuo. Daarom wordt de regering verzocht om voor 30 juni voor zowel opdrachtgevers als zelfstandigen duidelijke en eenduidige informatie ter beschikking te stellen over de wijze waarop de zelfstandigen in de zorg (zoals degenen wier VAR- wuo is herzien in een VAR-loon of die in 2014 plotseling een VAR-loon in plaats van een VAR-wuo hebben gekregen) als ZZP’er aan het werk kunnen en de Kamer daarover te informeren. Daarnaast wordt de regering gevraagd om in het najaar aan de Kamer te rapporteren hoeveel van de 1.200 mensen die nu een VAR-loon hebben gekregen meteen VAR-wuo deelneemt aan de zorgpilot.
Zo breed mogelijk interdepartementaal beleidsonderzoek
Het kabinet heeft aangekondigd per direct een Interdepartementaal Beleidsonderzoek in te stellen naar de positie van ZZP’ers op de arbeidsmarkt om ervoor te zorgen dat ZZP’ers niet tussen wal en schip van wet- en regelgeving te vallen. De regering wordt verzocht het onderzoek daarom zo breed als mogelijk in te steken en onder meer te kijken naar de relatie tot de fiscale en sociale wet- en regelgeving. Daarbij moet in het kader van de hervorming van de VAR worden gestreefd naar meer helderheid en transparantie over het verschil tussen type arbeidsrelaties . Daarnaast moet het onderzoek toekomstgericht te worden, door het te verbreden buiten het huidige instrumentarium en de huidige verhoudingen op de arbeidsmarkt.
ZZP'ers die zorg in natura leveren
De regering wordt verzocht om niet alleen te zoeken naar een oplossing waarbij ZZP’ers weer in de zorg in natura aan de slag kunnen, maar ook naar een oplossing waarbij één cliënt zowel zorg van werknemers als van ZZP’ers kan ontvangen.
Meer informatie: Moties ingediend bij het VAO VAR-verklaringen voor zzp’ers
Geef een reactie