De soevereine winst op Spanje van afgelopen vrijdag deed even denken aan het einde van de Tachtigjarige Oorlog. Dit keer was het niet een belastingmaatregel (Alva’s 10e penning) die de aanval tegen de Spanjaarden ontketende. Nee, in navolging van de grote Willem Van was het Robin Van, die ons met een snoekduik naar een 5-1 winst op de heersend wereldkampioen leidde. Drie uur later en 2500 kilometer landinwaarts kende Australië een rampzalig begin van het WK. Na 10 minuten stonden de Aussies met 0-2 achter tegen Chili, een achterstand die ze niet meer te boven zouden komen (1-3). En dus vecht het team van bondscoach Postecoglou voor zijn laatste kans. Nederland is op papier uiteraard de grote favoriet. Met een 15e plek op de ranking is Nederland ook volgens de FIFA het betere voetballand; Australië bezet slechts de 62e stek. Maar waar staan de beide naties in de fiscale ranglijst?
Duidelijk is dat het duel in Porto Alegre een heel ander karakter zal hebben dan afgelopen vrijdag. Tegen de Spanjaarden waren wij – zoals zo vaak – fiscaal gezien het braafste jongetje van de klas. Aan Australië hebben we echter een geduchte tegenstander qua belastingmoraal. De spelers uit het nationale voetbalelftal zijn bijna nooit in aanraking gekomen met de Belastingdienst. Alleen all time topscorer Tim Cahill kan met veel moeite worden gelinkt aan een fiscale misstap. Zijn club New York Red Bulls werd in mei van dit jaar door de rechter gesommeerd om 3 miljoen aan vermogensbelasting te betalen voor het stadion in het stadje Harrison.
Guus Geluk
Als we iets verder graven in de relatief beperkte Australische voetbalgeschiedenis, vinden we een bondscoach die tegenover de fiscus wat ongelukkig heeft gerapporteerd over zijn verblijfplaats. Maar deze misstap van Guus ‘Geluk’ Hiddink vond al plaats in 2003. Aangezien hij pas in 2006 in Australië de gevierde man werd toen hij de Socceroos naar de achtste finale wist te leiden, komt deze misstap helaas op het conto van Nederland.
Beeldvorming
Qua publieke beeldvorming hebben we sowieso al een achterstand dankzij 17-voudig international Andy, ooit ‘Il Cecchino’ van der Meijde. Hij vult bij zijn overschrijving aan de fiscus als betalingskenmerk ‘poepgat’ of ‘anus’ in, zo bleek uit zijn eigen realitysoap. ‘Ik betaal genoeg belasting, dus dat zoeken ze verder lekker zelf maar uit,’ aldus de 34-jarige Van der Meijde.
Psychologische achterstand
Maar goed, we dwalen af. Met het beeld van een corpulente Andy van der Meijde die om zijn eigen poep- en piesgrappen lacht, beginnen we met een psychologische achterstand op de Australiërs. Gelukkig hebben we ons IB-toptarief waar we op terug kunnen vallen. Met 45% heeft Australië het nakijken en nog in de eerste helft is de 0-1 voor Nederland een feit. Nu hoeven we alleen nog maar de wedstrijd uit te spelen. Maar dat is niet zo eenvoudig als het lijkt, weet ook Johan ‘het Orakel’ Cruijff: ‘Voetballen is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.’
Fiscale panna
In de tweede helft laten de Australiërs dan ook hun tanden zien. In de op drie na duurste economie van de wereld heft men met 30% meer vennootschapsbelasting dan in Nederland. Deze belasting vormt samen met een in 2012 ingevoerde Carbon Tax (CO2-belasting) een mooi een-tweetje en bezorgt zo menig bedrijf een fiscale ‘panna’. Ook Oranje is niet opgewassen tegen dit geweld en moet verrassend de gelijkmaker toelaten (1-1).
Down Under
Australische aanvoerder Michael ‘Mile’ Jedinak spoort zijn teamgenoten aan om erop en erover te gaan. En even lijkt het erop dat zij net als de hockeymannen de wedstrijd naar zich toetrekken. De Goods en Services Tax (btw) ligt echter met 10% ver Down Under het niveau van de Nederlanders. Ook Jedinak – als clubcaptain bij Chrystal Palace zeer succesvol met een 11e plaats na promotie – kan daar niets aan veranderen. De 1-2 staat op het scorebord en de Socceroos kunnen zich opmaken voor hun terugreis.
Schrale troost
Enige troost is dat de Australiërs reizen op een ticket zonder belasting. Internationaal (passagiers)transport is namelijk vrijgesteld van btw. Voordat ze naar huis mogen is er nog een tussenstop in Curitiba voor de wedstrijd tegen Spanje. Of de Australiërs daar nog toekomen aan het scanderen van hun ‘Aussie Aussie Aussie, Oi Oi Oi’ of dat het eerder ‘Oei Oei Oei’ wordt, valt te bezien. Nederland weet zich in ieder geval zeker van de achtste finales en strijdt alleen nog voor poulewinst tegen Chili.
Geef een reactie