Het ministerie van Financiën heeft meer tijd nodig om de geplande afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding in wetgeving om te zetten, zo is te lezen in de memorie van toelichting en advies van de Raad van State bij de Wet uitwerking fiscale maatregelen Begrotingsakkoord 2013. Het wetsvoorstel gaat daardoor pas na de verkiezingen van 12 september naar de Tweede Kamer.
Volgens het ministerie is de technische uitwerking van de maatregels rond het woon- werkverkeer nog niet helemaal rond. Die voorstellen worden daarom opgenomen in het belastingplan voor 2013, dat met Prinsjesdag naar de Kamer gaat. Het voorstel was al naar de Raad van State gestuurd voor advies, maar werd daarna toch nog uitgesteld. Ondanks de vertraging is de afschaffing van de vergoeding alsnog gewoon per 2013 gepland.
Veel organisaties verzetten zich echter tegen de forenzentaks, waardoor er (politieke) onzekerheid ontstaat. ‘Het is gek dat de wijziging pas aan het einde van het jaar door de Kamer wordt geduwd, nu weten we totaal niet waar we aan toe zijn. Het is overzichtelijker als het plan van tafel wordt geschoven,’ aldus Eddy Hatek, bestuurslid van vakcentrale MHP. Ook FNV is van mening dat het plan moet verdwijnen. ‘Het kabinet durft het voorstel voor de woon-werkbelasting niet voor te leggen aan de kiezer.’ Ook bij het CNV wordt er geroepen dat de maatregel geschrapt moet worden. Vicevoorzitter Maurice Limmen: ‘Beter ten halve gekeerd dan ten volle gedwaald'.
Meer informatie: Behandeling forensentaks uitgesteld
Geef een reactie