Boeken van ondernemingen mogen nauwelijks nog achteraf gecontroleerd worden door belastingambtenaren, omdat ze sinds 2008 moeten uitgaan van vertrouwen vooraf, zo schrijft de Volkskrant. Dit Horizontaal Toezicht op ondernemingen veroorzaakt volgens de werknemers van de fiscus jaarlijks enkele miljarden aan gemiste belastinginkomsten.
Het in 2008 ingevoerde Horizontaal Toezicht op ondernemingen gaat ervan uit dat fiscus en belastingbetaler een relatie van wederzijds vertrouwen aanknopen zodat controle achteraf in beginsel niet meer nodig is. De weerstand op de werkvloer tegen 'HT' is groot, zo blijkt uit discussies op de interne website van de Belastingdienst. Veel belastingambtenaren menen op grond van jarenlange ervaring dat belastingheffing niet op vertrouwen gebaseerd kan zijn. Cijfers van de LTO, de interne toezichthouder van de fiscus, lijken de zorg van de belastingambtenaren te bevestigen. In 2005 en 2007 kreeg de fiscus 1,6 miljard te weinig belasting, vooral van het midden- en kleinbedrijf. Op elke euro die de Belastingdienst had moeten ontvangen, kreeg hij 94 cent. In belastingjaar 2008, na de invoering van het nieuwe toezicht, steeg dat nalevingtekort naar 2,8 miljard. In de jaren daarna is dit tekort volgens het ministerie van Financiën onbekend. Veel belastingmedewerkers zijn ervan overtuigd dat horizontaal toezicht feitelijk een verkapte bezuinigingsmaatregel is. De Belastingdienst moet 400 miljoen euro besparen, hetgeen 5.000 à 6.000 van de 30 duizend banen kost. De dienst zelf wijst erop dat nu nog maar een klein deel van de bedrijven onder horizontaal toezicht valt.
In een reactie zegt staatssecretaris Weekers van Financiën dat het evident is dat er in de dienst verschillend over het nieuwe toezicht wordt gedacht. Of horizontaal toezicht effectief en efficiënt is, zegt de staatsecretaris te hebben gevraagd aan een onafhankelijke commissie onder leiding van 'belastinghoogleraar' Leo Stevens. Hij komt volgende week met suggesties 'waar de Belastingdienst en de schatkist hun voordeel mee kunnen doen', aldus Weekers.
Meer informatie: Fiscus checkt aangiften van bedrijven nauwelijks nog
Geef een reactie