Een omstreden risicomodel van de Belastingdienst is breder ingezet dan tot nu toe bekend was. Met behulp van het risicomodel bepaalde de Belastingdienst welke aanvragen voor huur- of kinderopvangtoeslag handmatig behandeld moesten worden.
De risicoscore van het model werd onder andere toegevoegd in het kader van onderzoeken van de Landelijke Stuurgroep Interventieteams, eigen onderzoeken naar aanleiding van door het Financieel Expertise Centrum aangedragen zaken en bij CAF-onderzoeken binnen Toeslagen. Dit in tegenstelling tot wat eerder is gemeld. Dat de risicoscores breder zijn gebruikt is zorgelijk en ook daarover is de AP geïnformeerd schrijft staatssecretaris De Vries.
Bevindingen zijn zorgelijk
Uit een analyse bleek dat er sprake is van een oververtegenwoordiging van burgers die onder andere alleenstaand zijn, een laag inkomen hebben en niet in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit. Deze groep is door het model het meest voor handmatige beoordeling geselecteerd. De conclusie dat het model in deze vorm niet gebruikt had mogen worden, en dat de keuze om het gebruik stop te zetten juist was, wordt hier wederom door bevestigd aldus de staatssecretaris.
Om te achterhalen hoe breed het gebruik van de risicoscores plaatsvond, met wie het is gedeeld en welke gevolgen dit voor burgers heeft gehad laat staatssecretaris De Vries extra onderzoek uitvoeren.
Geef een reactie