De Belastingdienst heeft antwoorden geformuleerd op een aantal praktijkvragen over de vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Wie voor 1 april een nieuw huis koopt, krijgt van de Belastingdienst maximaal een maand de tijd om die woning formeel ook te betrekken.
Sinds januari geldt voor kopers tussen de 18 en 35 jaar dat ze bij de aankoop van hun huis niet de gebruikelijke overdrachtsbelasting van 2 procent van de koopsom hoeven te betalen. Voor huizen duurder dan €400.000 eindigt die vrijstelling na 31 maart. Om toch te kunnen profiteren van gunstige belastingregels die tot het einde van deze maand gelden, halen veel kopers de transactie naar voren. Maar de daadwerkelijke overdracht is daarna vaak veel later.
Lange tijd was het onduidelijk hoe de Belastingdienst zou optreden tegen het uitlenen of verhuren van een huis aan de vorige eigenaar. Nu meldt de Belastingdienst ‘dat als de verkoper de woning nog voor een korte periode van een maand zelf bewoont, de koper nog steeds een beroep op de startersvrijstelling kan doen. De koper moet dan onmiddellijk na afloop van die maand de feitelijke beschikking krijgen over de woning en de woning vervolgens als hoofdverblijf gaan gebruiken. Als de voortgezette bewoning door de verkoper in een situatie als de geschetste langer duurt dan een maand wordt geen zekerheid vooraf gegeven over de fiscale gevolgen’.
Bron: Forum Fiscaal Dienstverleners, 23 maart 2021
Meer informatie: V&A startersvrijstelling en 2% tarief overdrachtsbelasting.
Geef een reactie