De Belastingdienst heeft op het Forum fiscaal dienstverleners een handreiking gepubliceerd om duidelijk te maken wie de terbeschikkingstellingsvijstelling moet toepassen en hoe hoog deze vrijstelling is.
De wettekst over de terbeschikkingstellingsvrijstelling (tbs-vrijstelling) is vrij beknopt. Belastingplichtigen moeten deze vrijstelling toepassen als zij overige werkzaamheden verrichten door:
- vermogensbestanddelen ter beschikking te stellen aan een verbonden persoon, die deze vermogensbestanddelen gebruikt voor het behalen van winst uit onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden;
- vermogensbestanddelen ter beschikking te stellen aan een samenwerkingsverband waarin een verbonden persoon deelneemt. Deze verbonden persoon moet met zijn deelname aan het samenwerkingsverband winst uit onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden behalen;
- vermogensbestanddelen ter beschikking te stellen aan een rechtspersoon waarin zij of met hen verbonden personen een aanmerkelijk belang houden. Hierbij moet het niet gaan om een aanmerkelijk belang op grond van de meetrekregeling en evenmin om een fictief aanmerkelijk belang; of
- vermogensbestanddelen ter beschikking te stellen aan een samenwerkingsverband waarin een lichaam deelneemt, waarin zij of met hen verbonden personen een aanmerkelijk belang houden.
De tbs-vrijstelling geldt niet voor overig werkzaamheden die bestaan uit het rendabel maken van vermogen op een manier die normaal vermogensbeheer te boven gaat. In zijn handreiking maakt de inspecteur duidelijk dat hij (ook) geen toepassing van de tbs-vrijstelling toestaat als de belastingplichtige:
- leegstaande onroerende zaken verkoopt;
- zelf in belangrijke mate groot onderhoud pleegt of andere aanpassingen aan een zaak verricht;
- voorkennis heeft gebruikt of een vergelijkbare vorm van kennis voor het winstgevend maken van een vermogensbestandsdeel.
Hoogte tbs-vrijstelling
De tbs-vrijstelling bedraagt 12% van het gezamenlijk resultaat uit overige werkzaamheden waarvoor men recht op de tbs-vrijstelling heeft. In de handreiking benadrukt de Belastingdienst dat de terbeschikkingsteller ook de tbs-vrijstelling moet berekenen als zijn resultaat vóór de tbs-vrijstelling negatief is. In dat geval leidt de tbs-vrijstelling ertoe dat de terbeschikkingsteller minder fiscaal verlies heeft te verrekenen.
Meer informatie: Forum fiscaal dienstverleners 6 december 2018
Geef een reactie