In het regeerakkoord is opgenomen dat de informatiepositie en opsporingscapaciteit van de Belastingdienst wordt versterkt. In de kamerbrief van 18 september 2018 heeft het kabinet hiervoor een impuls gegeven.
De grens tussen ontgaan van belastingen en ontduiking is niet heel duidelijk te trekken. Desondanks weerhoudt het de FIOD, het OM en de Belastingdienst er niet van om de conclusie te trekken dat de inzet van een buitenlands vehikel, zoals de Curaçaose Stichting Particulier Fonds (SPF) wel ontduiking moet zijn. Van belang is echter of een trust-achtige, zoals de SPF, transparant is of niet. Als geen sprake is van een ‘irrevocable discretionary’ trust of wordt daar in de praktijk niet naar gehandeld, dan blijft de oprichter de facto de beschikkingsmacht houden en is de SPF voor fiscale doeleinden transparant. Kan het in een trust ingebrachte vermogen niet aan iemand worden toegerekend, dan zou een heffingslek ontstaan. Daarom wordt in dat geval het vermogen toch toegerekend aan de oprichter/insteller van een trust.
Betrokkenheid bij 'zwevend vermogen'
De discussie over transparantie, betrokkenheid bij ‘zwevend vermogen’ hangt af van alle relevante feiten en omstandigheden en is een feitelijke en casuïstische exercitie. Daarmee is weliswaar het kader van de discussie duidelijk, maar de invulling niet.
Oprichter vaak UBO
In de praktijk zie je dat de oprichter, of hij nou begunstigde is of niet, vaak wordt geïdentificeerd en geoormerkt als ‘Ultimate Beneficial Owner’ (UBO). Dat de bank iemand als UBO heeft aangemerkt, betekent nog niet dat je fiscaal betrokkene bent.
Grenzen aan bevoegdheid Belastingdienst
De Belastingdienst heeft een ruimhartige bevoegdheid om informatie en stukken op te vragen bij belastingplichtigen en derden. In de aangifte inkomstenbelasting wordt gevraagd naar de betrokkenheid bij een trust of een vergelijkbaar buitenlands doelvermogen. In ‘Vakblad Estateplanning nr. 53 gaat mr. Ludwijn Jaeger in op de wijze waarop u als adviseur met deze vraag in de aangifte voor uw cliënt moet omgaan.
Meer weten?
Dit bericht is een beknopte samenvatting van het artikel, dat u kunt lezen in Vakblad Estate Planning nr. 53. Nog geen abonnement? > Neem nu een kennismakingsabonnement voor € 45
Geef een reactie