Vanaf maandag 1 maart kunnen mensen aangifte inkomstenbelasting doen over 2020. De Belastingdienst raadt aan de vooraf ingevulde informatie extra goed te controleren, omdat de coronacrisis tot veranderingen kan hebben geleid die van belang zijn voor de aangifte.
Voor ondernemers wordt in de aangifte rekening gehouden met de steunmaatregelen in verband met de coronacrisis. Iedereen die vóór 1 april aangifte doet, hoort vóór 1 juli of ze geld terugkrijgen of moeten betalen.
Door de coronacrisis kan er in 2020 voor veel mensen nogal wat veranderd zijn, zoals verlies van inkomen. Het kan ook voorkomen dat iemand bijvoorbeeld voor de eigen woning een betaalpauze met zijn geldverstrekker heeft afgesproken. Dan moet je extra opletten bij de rubriek renteaftrek. Meestal kan rente die niet in het belastingjaar zelf is betaald ook niet worden afgetrokken. Of het toch kan worden afgetrokken hangt af van de afspraak met zo’n geldverstrekker.
Heleen Bisschoff – Moonen, bij de Belastingdienst verantwoordelijk voor de aangiftecampagne: We kunnen niet alles weten over de situatie van mensen en het effect daarvan op de aangifte. Daarom vragen we iedereen de gegevens in de aangifte goed te controleren en waar nodig aan te vullen.
Tijdig aangifte doen kan sommige ondernemers een financieel duwtje in de rug geven. Als ondernemer kun je door de coronacrisis een negatief inkomen hebben over 2020, omdat de kosten hoger waren dan de inkomsten. In dat geval verrekent de Belastingdienst dit automatisch met het positief inkomen van de drie voorgaande jaren. Ondernemers kunnen daardoor belasting terugkrijgen.
Steunmaatregelen
De Belastingdienst houdt verder in de aangifte rekening met een aantal ontvangen steunmaatregelen. De overbruggingsregelingen (Tozo en Tofa zijn al vooraf ingevuld in de aangifte inkomstenbelasting. Ondernemers hoeven de gegevens over deze uitkeringen alleen goed te controleren – en indien nodig aan te passen. Ook worden ondernemers in de aangifte gewezen op rubrieken die gaan over de tegemoetkomingen (Togs en TVL), die zijn aangewezen als vrijgestelde winstbestandsdelen. Daarnaast bevat de aangifte een verwijzing naar het versoepelde urencriterium.
De website van de Belastingdienst was maandag 1 maart beperkt bereikbaar.
Geef een reactie