De Belastingdienst hoeft de identiteit van een tipgever die gegevens van honderden zwartspaarders verstrekte niet openbaar te maken. Dit heeft de rechtbank Den Haag bepaald in een kort geding.
De tipgever verstrekte de fiscus gegevens van mensen die in Luxemburg een geheime rekening hadden. Deze zwartspaarders kregen daarop een naheffing en stapten naar de geheimhoudingskamer van de rechtbank in Arnhem. Die oordeelde eerder dit jaar dat de identiteit van de tipgever bekend moest worden gemaakt, zodat de veronderstelde zwartspaarders de betrouwbaarheid van deze persoon zouden kunnen toetsen.
De Belastingdienst bleef echter weigeren. De veronderstelde zwartspaarders spanden daarop een kort geding aan bij de rechtbank in Den Haag. Die heeft nu bepaald dat de uitspraak van de rechtbank in Arnhem niet betekent dat de Belastingdienst 'absoluut gehouden' is om de identiteit te onthullen. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft altijd gezegd dat hij de identiteit van de tipgever pas zou prijsgeven als de Hoge Raad hem daartoe zou dwingen.
Update 6/4: Ook de voorzieningsrechter van Rechtbank Arnhem is van mening dat de beslissing van de geheimhoudingskamer niet met zich meebrengt dat de Belastingdienst de indentiteit van de tipgever openbaar moet maken. De fiscus heeft de vrijheid om stukken geschoond in te brengen. Het is aan de belastingrechter die de hoofdzaak behandelt om gevolgen te verbinden aan deze weigering om bepaalde informatie te overleggen. Een voorlopige voorziening is volgens de rechter niet op zijn plaats, omdat het de bewuste proceshouding van de Belastingdienst zou frustreren.
Meer informatie: Tipgever fiscus blijft anoniem
Geef een reactie