Sinds 2009 hebben beleggers bijna 50.000 woningen meer aan eigenaar-bewoners verkocht dan van ze gekocht, waarvan 11.700 in het afgelopen jaar. Dit schrijven woningmarktonderzoekers in een artikel in economenblad ESB.
Met name aan het eind van het jaar nam de verkoop door beleggers snel toe, ook in relatieve zin. In het eerste kwartaal van 2023 was ongeveer 6,4 procent van de door eigenaar-bewoners gekochte woningen een door beleggers verkochte woning, terwijl 2,2 procent van de door hen verkochte koopwoningen door beleggers werd opgekocht. In het laatste kwartaal van 2023 was het aandeel door beleggers verkochte woningen opgelopen tot 11,6 procent, terwijl de opkoop op 3,2 procent bleef steken.
Opkoopbescherming
De verkooptrend is het sterkst voor goedkope woningen in grote steden. Voor deze woningen is vaak een opkoopbescherming van kracht waardoor opkoop vrijwel niet meer mogelijk is. Voor het gros van deze woningen geldt ook dat ze waarschijnlijk weer onder de puntengrens voor huurregulering in de voorgestelde Wet betaalbare huur zullen vallen, waardoor voor veel van deze woningen de huur in de toekomst mogelijk omlaag moet.
Het verkopen van huurwoningen in het lagere segment zorgt momenteel voor een toename van de schaarste aan huurwoningen in dit segment, terwijl kopers in dit segment hierdoor juist weer makkelijker een woning kunnen bemachtigen.
Beleidsmaatregelen
De ontwikkelingen in de afgelopen jaren in de op- en verkoop door beleggers hangen samen met de veranderende beleidsmaatregelen. Het is echter niet vast te stellen in welke mate dat het geval is. Door bevolkingsgroei en stagnatie van de corporatievoorraad is ook de vraag naar private huurwoningen gegroeid, terwijl ontwikkelingen in de rentestand ook hun weerslag hebben gehad op de vastgoedinvesteringen. Voor veel individuele maatregelen ontbreekt bovendien een geschikte controlegroep. Minister De Jonge gaf onlangs nog aan dat er geen sprake is van een verkoopgolf.
Bron: ESB, 28 maart 2024
Stoomcursus Vastgoedrekenen en -financieren
In de (advies)praktijk hebben fiscaal en civiel juristen, economen, accountants en financieel adviseurs regelmatig te maken met vastgoed. Vastgoed betreft de tweede kostenpost van ondernemers, of het nu vastgoed voor eigen gebruik is of beleggingsvastgoed. In vastgoed is veel geld opgeslagen. Dat grote financiële belang zien we terug bij de bouw, de aan- en verkoop, het bezit en overdrachten tussen gelieerde partijen (familie- en dga-praktijk; intra-concern). Redenen te over om de achtergronden en geheimen van vastgoedrekenen en -investeren te leren kennen, zodat je jouw cliënt goed kan adviseren over de vastgoedthematiek.
Geef een reactie