Staatssecretaris Van Rij deelt de beleidsreactie op het rapport van de Inspectie belastingen, toeslagen en douane over vroegsignalering van problemen met de Tweede Kamer.
Wie vergeet z’n belastingaangifte te doen, kan door het huidige beleid van de Belastingdienst onnodig in de problemen worden gebracht. De Belastingdienst stuurt soms te hoge aanslagen, inclusief boetes, waardoor mensen in de schulden kunnen komen. Dit constateerde de Inspectie belastingen, toeslagen en douane in een rapport over vroegsignalering van problemen van burgers en zzp’ers door de Belastingdienst.
Ambtshalve aanslagen (inkomsten- en omzetbelasting)
De Belastingdienst probeert het opleggen van ambtshalve aanslagen te voorkomen door vroegtijdig in contact te komen met de belastingplichtigen die geen aangifte hebben gedaan. De Belastingdienst heeft sinds 2022 verschillende verbeteracties in het ambtshalve proces in gang gezet.
Bij aangifteverzuim kan de inspecteur ambtshalve, een aanslag vaststellen. Die schatting moet volgens vaste jurisprudentie redelijk, oftewel niet-willekeurig zijn. In 2024 zal door middel van een steekproef van het belastingjaar 2020 worden onderzocht of de aangepaste werkinstructies voldoen.
Op dit moment is een wetswijziging met beoogde inwerkingtreding per 1 januari 2025 in voorbereiding, waarbij in alle gevallen van aangifteverzuim – dus ook bij mogelijke teruggaven – een ambtshalve aanslag kan worden opgelegd. Mede vanwege de aanslagtermijn van drie jaar werkt deze voorgenomen wetswijziging terug voor de gevallen tot en met het belastingjaar 2022.
Mensen die verzuimen aangifte te doen, vragen zelden uitstel van betaling of kwijtschelding aan. Een burger die een ambtshalve aanslag heeft ontvangen en verzoekt om kwijtschelding, zal voor die aanslag in beginsel geen kwijtschelding krijgen. Hij moet daarvoor zelf een aangifte indienen en daarbij om uitstel van betaling vragen. Op dit moment wordt onderzocht of de alsnog gedane aangifte in deze situatie ook als een verzoek om uitstel van betaling kan worden aangemerkt. Een apart verzoek om uitstel van betaling zou hierdoor niet meer nodig zijn.
Onder voorwaarden is er een recht op kwijtschelding van belastingschulden. In het kader van de herijking van de invorderingsstrategie wordt bezien of en zo ja hoe dit recht verder kan worden uitgebreid.
Ruimte in het recht
De Inspectie benoemt naar aanleiding van de verdieping op het ambtshalve proces ook dat medewerkers voldoende professionele beslis- en handelingsruimte moeten hebben om de menselijke maat in het werk toe te passen. Van Rij onderschrijft deze constatering.
Voorwaardelijke verzuimboetes
Onlangs is het Verzuimboetebeleid aan de Kamer aangeboden. Het vroegtijdig in het verzuimproces aankondigen of opleggen van (voorwaardelijke) verzuimboetes zou effectief kunnen zijn in het voorkomen van verzuim. Er kan echter geen eenduidige conclusie worden getrokken over de toegevoegde waarde van voorwaardelijke verzuimboetes. Het onderzoek naar verzuimboetes wordt vervolgd en op basis daarvan bezien of een voorwaardelijke verzuimboete een waardevolle toevoeging kan zijn of dat andere aanpassingen van wetgeving, beleid en/of werkwijze meer geschikt zijn in het verhogen van belastingcompliance.
Uitnodigingenbeleid
De Belastingdienst werkt op dit moment aan een visie op het uitnodigingenbeleid voor de inkomstenbelasting. Hierin kan de aanbeveling om dit beleid jaarlijks te evalueren ook een plaats krijgen. Het conceptwetsvoorstel waarmee het mogelijk wordt om ook ambtshalve aanslagen inkomstenbelasting onder de aanslaggrens vast te stellen, bevat ook het voorstel om dit uitnodigingenbeleid te verankeren in een ministeriële regeling. Het voorstel van een voor bezwaar vatbare uitnodiging tot aangifte vergt nader onderzoek.
Bron: Kamerbrief beleidsreactie op inspectierapport vroegsignalering, nr. 2024-0000206260, Ministerie van Financien, 18 maart 2024
𝐕𝐢𝐞𝐫 𝐦𝐞𝐭 𝐨𝐧𝐬 25 𝐣𝐚𝐚𝐫 𝐓𝐢𝐣𝐝𝐬𝐜𝐡𝐫𝐢𝐟𝐭 𝐅𝐨𝐫𝐦𝐞𝐞𝐥 𝐁𝐞𝐥𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭!
Meld je aan voor het gratis symposium ‘Time for Change’ om samen met ons het 25-jarig bestaan van het Tijdschrift Formeel Belastingrecht te vieren! Het event vindt plaats op donderdag 25 april 2024 aan de Universiteit Leiden.
We gaan op een interactieve en leerzame manier uitdagingen binnen het formele belastingrecht bespreken en zoeken naar oplossingen voor knelpunten.
Of je nu werkzaam bent bij een belastingadvieskantoor, de fiscale advocatuur, de academische wereld, het Ministerie van Financiën/Justitie, de rechterlijke macht, de Belastingdienst of een student bent, iedereen is van harte welkom! Bovendien, NOB/RB/NOVA leden kunnen ook drie opleidingspunten (3 PE in aanvraag) verdienen.
Mis deze unieke kans niet om van gedachten te wisselen met experts uit het veld en je netwerk uit te breiden.
Geef een reactie