Hof Amsterdam heeft een uitspraak gedaan over het recht op btw-aftrek van een ondernemer die als ‘bemiddelaar’ optrad tussen buitenlandse toeristen en Nederlandse winkeliers. Vanwege het kunstmatige karakter van de opzet van de ondernemer, had hij geen recht op btw-aftrek.
De zaak was als volgt. Een bv hielp toeristen van buiten de EU met het doen van aankopen zonder dat daarop btw drukte. In tegenstelling tot veel andere tax free shops richtte de bv zich daarbij niet op de winkelier, maar op de toerist. Zo had bijvoorbeeld een vrouwelijke toerist zich geregistreerd op de website van de bv. Toen zij goederen kocht in een Nederlandse winkel, liet zij de winkelier een factuur opstellen inclusief btw op naam van de bv. Vóór haar vertrek uit de EU vermeldde de toerist haar aankopen in Nederland op de website van de bv. Vervolgens ontving de toerist op digitale wijze een factuur van de bv waarop de prijs exclusief btw (0%) was vermeld. De toerist liet deze factuur afrekenen door de douane. De bv betaalde de toerist het verschil tussen de verkoopprijs met 0% btw en de inkoopprijs met btw terug na inhouding van een provisie. De bv vroeg ten slotte de btw op de factuur op haar naam terug.
Gekunstelde opzet
Zowel de inspecteur als het hof vond dat de bv de gefactureerde btw niet mocht aftrekken. De bv kwalificeerde wel als btw-ondernemer, maar verrichtte geen belaste levering van goederen. Het hof constateerde namelijk dat de bv op geen enkele moment de beschikkingsmacht had verkregen van de goederen die de toeristen kochten. De bv stelde nog dat de fiscus haar moest zien als een commissionair die belaste leveringen deed. Voor de btw bemiddelt een commissionair tussen partijen die elkaar niet kennen. In dit geval handelde de toerist echter direct met de winkelier en stelde de bv eigenlijk alleen de facturen op. De tussenkomst van de bv vormde in dit geval een gekunstelde opzet waarvoor zij geen recht op btw-aftrek had.
Wet: artikel 3, eerste lid, onderdeel a en zesde lid OB 1969
Meer informatie: Hof Arnhem, 13 september 2012 (gepubliceerd 26 september 2012), LJN: BX8081
Geef een reactie