De Raad van Ministers van de OESO heeft opnieuw stappen gezet in het BEPS actieplan. In Istanbul is op 9 en 10 februari een consensus bereikt over de aangepaste nexusbenadering omtrent intellectueel eigendom, de start van Country-by-Country reporting over multinationale entiteiten en onderzoek naar multilaterale instrumenten ter bevordering van implementatie van het BEPS-project.
Nexusbenadering Intellectueel Eigendom
De voorstellen van het Verenigd Koninkrijk en Duitsland omtrent de nexusbenadering over intellectueel eigendom (IE) zijn goedgekeurd door de Raad van Ministers. Volgens deze regeling die onder actieplan 5 valt, wordt het toegestaan om voordelen toe te kennen aan inkomen uit IE zo lang er een verband bestaat tussen het gefaciliteerde inkomen en de kosten die bijdragen aan dat inkomen. De kwalificerende kosten worden verhoogd met kosten voor aangekocht IE en kosten met betrekking tot aan gelieerde partijen uitbesteed Research and Development (R&D). Hierbij geldt een maximum van 30% van de kwalificerende kosten. Op die manier valt een groter deel van het IE-inkomen onder het IE-regime. Verder is bepaald dat oude regimes toegepast kunnen worden tot 30 juni 2016. Reeds toegepaste regimes die buiten de nexusbenadering vallen, mogen toegepast worden tot 30 juni 2021.
Country-by-Country reporting
Op basis van actiepunt 13 over Country-by-Country (CbC) reporting moeten multinationale entiteiten (MNE’s) met een omzet boven de € 750 miljoen binnenkort gegevens overleggen over verkoopresultaten, omzet, belastingafdracht, werknemers en bezittingen. Deze gegevens moeten vanaf het fiscale boekjaar 2016 worden bijgehouden en worden eind 2017 voor het eerst gerapporteerd.
Werkgroep Instrumenten multilaterale adoptie
Tussen juli 2015 en december 2016 zal een werkgroep van de OESO de fiscaalrechtelijke en internationaalpubliekrechtelijke aspecten van multilaterale instrumenten onderzoeken die adoptie van de BEPS-plannen moeten bevorderen.
Meer informatie: First steps towards implementation of OECD/G20 efforts against tax avoidance by multinationals
Geef een reactie