Dr. Harrie Bresser geeft zijn commentaar op een arrest van de Hoge Raad over de berekening van de waardedaling van een deelneming in het kader van de liquidatieverliesregeling.
Op 24 mei 2004 koopt een bv, die onderdeel is van een concern, 74% van de aandelen in een tussenhoudstervennootschap, een Ltd. Deze tussenhoudster houdt alle aandelen in een kleindochtervennootschap, ook een Ltd. De moedermaatschappij van de bv koopt 26%. Op 29 november 2004 brengt de moedermaatschappij haar belang van 26% als kapitaal in de bv in. In 2012 vindt een liquidatie van de tussenhoudster plaats. De bv claimt een liquidatieverlies van € 17,5 miljoen.
Waarde bij aankoop al nihil?
Hof Amsterdam heeft geoordeeld dat de bv geen liquidatieverlies kan aftrekken. Men moet namelijk rekening houden met de waardedaling van de deelneming van de tussenhoudster in de kleindochter. Er resteert dan een liquidatieverlies van nihil. Het hof heeft niet aannemelijk geacht dat de aankoop van de tussenhoudster een miskoop was en dat de waarde van de kleindochter op dat moment al op nihil moest worden gesteld waardoor geen waardedaling heeft plaatsgevonden. Zie ook NTFR 2021/3596 en ‘Geen miskoop, geen aftrek liquidatieverlies’.
Berekening van liquidatieverlies
De Hoge Raad onderschrijft dat feitelijke oordeel, maar vernietigt toch de hofuitspraak. Volgens de Hoge Raad heeft het hof onvoldoende inzicht gegeven in de berekening van het aftrekbare liquidatieverlies. De Hoge Raad verwijst de zaak naar hof Den Haag. In de verwijzingsopdracht merkt de Hoge Raad op dat de bv een verzwaarde bewijslast heeft. Zij moet dus het aftrekbare liquidatieverlies overtuigend aantonen. Verder gaat de Hoge Raad uitvoerig in op de wijze waarop men het aftrekbare liquidatieverlies moet berekenen. Zo moet men de bezitsperiode van de bv splitsen in tijdvakken waarin haar belang in de geliquideerde tussenhoudster 74% bedroeg en 100% bedroeg. Voor elk tijdvak dient men dan naar evenredigheid rekening te houden met de waardedaling van de deelneming in de kleindochter.
Reactie dr. Harrie Bresser
Taxence vroeg dr. Harrie Bresser, universitair docent bij de Radboud Universiteit Nijmegen en tevens werkzaam bij de Belastingdienst, om een commentaar. Hij zal dit arrest ook voorzien van een meer uitgebreid commentaar in NTFR. Beide commentaren zijn geschreven op persoonlijke titel.
Het in aanmerking te nemen liquidatieverlies wordt beperkt indien tot het vermogen van het geliquideerde lichaam een deelneming heeft behoort en die deelneming in waarde is gedaald. Het liquidatieverlies wordt met deze waardedaling verminderd. De Hoge Raad introduceert een nieuwe vorm van compartimentering. Een redelijke wetstoepassing brengt, volgens de Hoge Raad, mee dat naar evenredigheid rekening wordt gehouden met die waardedaling. Indien het belang in de desbetreffende deelneming in de loop van de tijd in omvang is gewijzigd, dient de bezitsperiode te worden gesplitst en de waardedaling per tijdvak worden becijferd.
Gevolgen voor de praktijk
De Hoge Raad geeft hiermee een uitleg aan de wettekst die naar mijn mening past bij het doel en de strekking van de wet, maar in de praktijk de nodige hoofdbrekens zal opleveren. In kaart zal moeten worden gebracht wat de waarde in het economische verkeer van die deelneming is steeds op het moment dat zich een wijziging in de omvang van het belang in de deelneming voordoet. Een lastige klus. Daarbij komt nog dat in het verleden deze waarde veelal niet geregistreerd zal zijn. Er zal dus in de archieven gedoken moet worden, voor zover nog aanwezig.
Wet: art. 13d, vierde lid Wet Vpb 1969
Bron: Hoge Raad 29 september 2023, ECLI:NL:HR:2023:1335, 21/01518
NDFR pakket op maat
Elk advieskantoor, elke organisatie is uniek en heeft haar eigen specifieke behoeften. Ook als het gaat om fiscale informatie. Daarom bieden we de mogelijkheid om een pakket op maat samen te stellen, zo betaal je alleen voor de NDFR-onderdelen die echt waarde hebben voor jouw organisatie. Niet meer dan logisch toch?
Met NDFR krijg je toegang tot het meest geavanceerde kennisplatform met nuttige functionaliteiten voor je dagelijkse werkzaamheden, actuele fiscale wetgeving, jurisprudentie en zeer uitgebreide commentaren. Dankzij de geavanceerde zoekfunctionaliteit kun je snel en efficiënt de informatie vinden die je nodig hebt.
Wil jij ook je eigen NDFR pakket samenstellen?
Geef een reactie