Kan een verzekeringnemer een premie lijfrente in aftrek brengen maar doet hij dat niet? Dan geldt onder voorwaarden de saldomethode. Daarbij moet de verzekeringnemer wel aannemelijk maken dat de lijfrentepremies in het verleden niet in aftrek zijn gebracht.
In 1997 sloot een man een beleggingsverzekering ‘Flexibel verzekerd beleggen’. Dit was een lijfrenteverzekering. Na zeven jaar maakte de verzekeringnemer de verzekering premievrij. De man had in 2001 en 2002 de betaalde premie lijfrente als ‘premie lijfrente in verband met een pensioentekort’ in aftrek gebracht. Nadat de verzekeringnemer de leeftijd van 65 jaar had bereikt gingen de uitkeringen in en ontving de man gedurende vijf jaar een uitkering. De man had de ontvangen uitkeringen niet in zijn aangifte inkomstenbelasting aangegeven. In geschil bij Hof Arnhem-Leeuwarden is of de jaarlijks ontvangen lijfrente-uitkeringen belast zijn. De verzekeringnemer stelde dat hij nooit premies in aftrek had gebracht. Daarover oordeelt het hof als volgt. Er geldt een goedkeuring op grond van een resolutie dat bij verzuim van aftrek van lijfrentepremie, de saldomethode geldt. Dat wil zeggen dat de lijfrente-uitkering pas belast wordt op het moment dat deze de niet in aftrek gebrachte premie overstijgt. Daarbij geldt echter dat de man zelf moet aantonen (aannemelijk maken) dat hij de premies niet ten laste van zijn inkomen heeft gebracht. In dat bewijs is hij niet geslaagd volgens het hof. Bovendien kan de inspecteur aantonen dat de verzekeringnemer voor de jaren 2001 en 2002 de premies wel ten laste van zijn inkomen heeft gebracht. Het hof verklaart het beroep ongegrond.
Meer weten?
Heeft u cliënten met lijfrenteverzekeringen? Wilt u uw kennis weer opfrissen en praktische tips? Kom dan naar de PE Pitstop lijfrentevoorzieningen in de praktijk op 7 november 2018.
> Meer informatie en aanmelden
Wet: art. I, onderdeel O, eerste lid Invoeringswet IB 2001 en art. 3.109 Wet IB 2001
Meer informatie: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 4 september 2018 (gepubliceerd op 14 september 2018), ECLI:NL:GHARL:2018:7862
Geef een reactie