Minister Van Engelshoven ‘wil er alles aan doen om samen met de sector een herstelplan voor de culturele en creatieve sector voor te bereiden. Besluitvorming hierover is echter aan een nieuw kabinet.’ Dit schrijft de minister als antwoord op enkele brieven uit de creatieve en culturele sector.
In de brief geeft de minister een overzicht van de steunmaatregelen voor de culturele sector. Daarnaast gaat zij in op een herstelplan voor de sector.
Verlenging cultuursubsidieperiode
De motie Ploumen roept op om te verkennen of de cultuursubsidieperiode eenmalig verlengd kan worden. Verlenging zou een manier kunnen zijn om de sector wat meer rust en ruimte te bieden, maar er kleven ook nadelen aan en het werkt alleen als ook de gemeenten hun subsidieperiode verlengen. Het bieden van rust en ruimte zou ook kunnen door het verlengen van de coulancemaatregelen. Over 2020 en 2021 is coulance toegepast met betrekking tot realiseren van activiteiten en publieksaantallen, omdat instellingen door de coronamaatregelen hun voorgenomen plannen niet konden realiseren. Dit werkt ook door in de resterende jaren van de subsidieperiode 2021-2024. Het lijkt de minister wenselijk deze coulance ook voor de rest van de periode door te zetten, maar daarvoor wacht zij het advies over de invulling van coulance en verlenging van de periode van de Raad voor Cultuur af. Dit advies zal zij op 1 november ontvangen.
Arbeidsmarktpositie
Een belangrijk onderwerp van het herstelplan is de arbeidsmarktpositie van werkenden in de culturele en creatieve sector. . Waar nodig zullen specifieke maatregelen voor werkenden in de culturele en creatieve sector verkend moeten worden, zodat een gezonde flexpraktijk kan ontstaan, schijnzelfstandigheid wordt voorkomen en professionals een eerlijke beloning ontvangen voor het werk dat ze leveren.
Een derde onderwerp dat voor de langere termijn aandacht behoeft, is ruimte voor innovatie en de potentie die digitalisering voor vele culturele activiteiten en instellingen biedt.
Geef een reactie