Als aannemelijk is dat in de nabije toekomst een woning valt te realiseren in een ter beschikking gesteld pand, moet men dit van Hof Amsterdam meenemen in de waardebepaling.
Een dga verhuurde tot 13 november 2013 appartementsrechten aan een dochtervennootschap van zijn eigen holding. Deze dochtervennootschap exploiteerde een kinderdagverblijf. De dga en de inspecteur verschillen van mening over de waarde in het economische verkeer van de appartementsrechten aan het einde van de terbeschikkingstelling (tbs). De dga komt op een bedrag van € 220.000 uit, de fiscus bepleit een waarde van € 320.000. Bij zijn waardering gaat de inspecteur ervan uit dat een koper de appartementsrechten kan gebruiken voor bewoning. De dga stelt dat men alleen moet uitgaan van de bedrijfsbestemming.
Latere goedkeuring
De dga stelt voor het hof dat de omzetting van een winkelpand of kantoorruimte naar een woonruimte het voor particuliere gebruikers eind 2013 over het algemeen niet was te financieren. De aanpassing van het erfpachtrecht vormde eveneens een onzekere factor. Bovendien had de Vereniging van Eigenaren (VvE) pas in 2014 een goedkeuring gegeven voor een omzetting. Maar de fiscus toont aan dat het bestemmingsplan van de gemeente de appartementsrechten het etiket ‘gemengd gebruik’ gaf. Dit opende de deur naar een bestemmingswijziging. Het hof vindt het bovendien aannemelijk dat de gemeente en de VvE op 13 november 2013 een bestemmingswijziging zouden accepteren. Daarom verklaart het hof het beroep van de Belastingdienst gegrond.
Online cursus transformatie van vastgoed
Tijdens deze cursus praat specialist mr. Susan Raaijmakers u volledig bij over wat er op dit moment in de vastgoedsector rondom transformatie van vastgoed speelt. Hierbij gaat zij in op de btw, overdrachtsbelasting (OVB), IB en Vpb-aspecten.
Geef een reactie