De KNVB en Nederlandse betaaldvoetbalorganisaties starten een fiscale procedure tegen de verlengde ‘eenmalige’ werkgeversheffing van 16% op inkomens boven de 150.000 euro. Dat heeft de bond gisteren in een brief aan de regering en het parlement kenbaar gemaakt.
De KNVB geeft aan met verontrusting kennis te hebben genomen van de brief van de minister van Financiën, waarin de regering aankondigt de ‘eenmalige’ werkgeversheffing te verlengen. Verlenging van de maatregel tornt volgens het betaald voetbal aan de principes van goed bestuur en een betrouwbare overheid. Ook de terugwerkende kracht van deze maatregel is volgens de bond in strijd met de principes van goed bestuur. Clubs konden – en kunnen – op geen enkele wijze anticiperen op de kosten die zij dit jaar hebben moeten maken en waar zij volgend jaar opnieuw mee geconfronteerd worden. Het betaald voetbal werkt immers met langlopende (spelers)contracten. De KNVB en de clubs zijn van mening een aantal solide argumenten te hebben, maar voelen zich echter niet gehoord. Zij zien zich daarom gedwongen een fiscale procedure te starten tegen de aanslagen voor 2012 gericht op de gevolgen van de materiële terugwerkende kracht van de wetgeving.
Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB: ‘Sportorganisaties hebben het kapitaal op de werkvloer staan, in plaats van in de directiekamer. Dit maakt dat clubs onevenredig hard getroffen worden. De crisisheffing zal voor een aantal betaaldvoetbalorganisaties de loonkosten doen stijgen met wel 10%. (…) Wij begrijpen volkomen dat iedereen de broekriem moet aanhalen in tijden van economische recessie en hebben de overheid in onze brief dan ook een alternatief geboden die rekening houdt met de structuur van de topsport.’
De KNVB en clubs stellen voor de ‘eenmalige’ 16% werkgeversheffing te handhaven, doch gemaximeerd tot 0,5% van de totale fiscale loonsom van de inhoudingsplichtige over het betreffende kalenderjaar. Een dergelijke aanpassing zal de totale budgettaire opbrengst van de maatregel slechts marginaal beïnvloeden.
Meer informatie: Betaald voetbal start procedure tegen crisisheffing
Geef een reactie