In het eerste kwartaal van dit jaar gingen er 488 Nederlandse bedrijven of onderdelen van een bedrijf failliet. 44% daarvan maakte in de tweede helft van 2021 gebruik van een coronasteunmaatregel meldt het CBS.
Bij de helft van de faillissementen hebben de betrokken bedrijven zowel in de tweede helft van 2021 als daarvoor geen gebruik gemaakt van de drie grote coronasteunmaatregelen.
Faillissementen worden uitgesproken over juridische onderdelen, die elk apart meetellen in de cijfers. Daardoor waren er meer faillissementen dan failliete bedrijven in het eerste kwartaal. Bij 390 bedrijven gingen een of meer juridische onderdelen failliet. Van deze bedrijven ging 61% in deze periode volledig failliet en 39% deels.
Belastinguitstel meest voorkomende steunmaatregel bij failliete bedrijven
Van de 390 (deels) gefailleerde bedrijven in het eerste kwartaal van 2022 had 39% op 31 december 2021 openstaand bijzonder uitstel van belastingbetaling vanwege de coronacrisis. Daarmee was een openstaand bedrag gemoeid van € 59 miljoen. Dit is 0,3% van het totale openstaande bedrag aan uitgestelde belastingbetaling op die datum. Het is niet bekend in hoeverre betaling op het moment van faillissement in 2022 inmiddels was voldaan of dat een eventueel niet failliet verklaard onderdeel van een bedrijf dit nog kan voldoen. Bijna 10% van de (deels) gefailleerde bedrijven had in de tweede helft van 2021 NOW ontvangen en ruim 5% TVL-steun.
Bron: CBS, 4 mei 2022
Online cursus Staken van de onderneming: (turbo)liquidatie, WHOA liquidatie akkoord
In welke situatie dient nu de gewone liquidatieprocedure gevolgd te worden, wanneer de turboliquidatie procedure en wanneer faillissement. En hoe kan een WHOA liquidatie akkoord helpen om een faillissement te voorkomen en de rechtspersoon netjes te liquideren. De turboliquidatie lijkt een aantrekkelijke ontbindingsmogelijkheid, maar is niet risicoloos.
Geef een reactie