De BIK-regeling is uitsluitend bedoeld voor investeringen in Nederland. Dit geeft staatssecretaris Vijlbrief aan in een brief over de behandeling pakket Belastingplan 2021 en de BIK-regeling. Ook komt hij tegemoet aan bezwaren van de KNB over de uitvoerbaarheid van de wet differentiatie overdrachtsbelasting.
BIK-regeling
Gelet op de doelstelling is de BIK beperkt tot investeringen in Nederland. In het voorstel is er namelijk in voorzien dat een door een Nederlandse onderneming aangekocht bedrijfsmiddel dat bestemd is hoofdzakelijk te worden gebruikt voor het buitenlandse filiaal niet kwalificeert voor de BIK. Op basis van de vormgeving van de regeling is de toepassing van de BIK dus beperkt tot binnenlandse investeringen. Als de investering niet wordt gedaan met het doel om deze zelf in gebruik te nemen maar met als doel om deze ter beschikking te stellen aan een derde, kan niet van de BIK geprofiteerd worden.
Wet differentiatie overdrachtsbelasting
Naar aanleiding van het gesprek met KNB heeft staatssecretaris Vijlbrief besloten een tweede nota van wijziging in te dienen, waarbij zoveel mogelijk aan de knelpunten van de KNB tegemoet wordt gekomen. Het wetsvoorstel na deze nota van wijziging beschrijft in artikel 15a WBR met name de eerste fase die loopt van 1 januari 2021 tot naar verwachting 1 januari 2022. In deze tweede nota van wijziging is in het voorgestelde derde lid van artikel 15a WBR bepaald dat uit de notariële akte op een door de inspecteur aangegeven wijze moet blijken dat een beroep wordt gedaan op het verlaagde tarief of de startersvrijstelling. Met betrekking tot de bewoordingen die opgenomen dienen te worden in de akte is reeds een samenwerking tussen de KNB en de Belastingdienst opgestart om te komen tot werkbare teksten voor zowel de Belastingdienst als het notariaat. De KNB heeft verder aangegeven dat het problematisch zou zijn om een elektronische kopie van de schriftelijke verklaring binnen een termijn van 1 werkdag na het ter registratie aanbieden van de akte aan de inspecteur te verzenden. Om die reden is besloten deze termijn te verruimen. Voor het ter registratie aanbieden van de elektronische kopie van de schriftelijke verklaring wordt aangesloten bij de reguliere aangiftetermijn. Dat is een termijn van 30 dagen. Tot slot past Vijlbrief op verzoek van het notariaat aan dat de schriftelijke verklaring ook op een tijdstip voorafgaand aan de dag van overdracht kan worden ondertekend. Dit maakt het voor het notariaat eenvoudiger en minder onzeker als een transactie wordt voorbereid.
Verder worden een aantal situaties die zich kunnen voordoen in de praktijk verduidelijkt.
Meer informatie: Ministerie van Financien, 9 november 2020
Download verdiepingsstuk
In ‘Het wetsvoorstel Wet differentiatie overdrachtsbelasting nader beschouwd’ gaat mr. Dick Simonis in op de doelmatigheid van de wijzigingen, het praktische belang en deelt hij mogelijkheden die dit jaar nog voordeel op kunnen leveren. Vraag het nu aan en ontvang bovendien toegang tot de NDFR commentaren op artikel 14 Wet belastingen van rechtsverkeer & artikel 13d Wet op de vennootschapsbelasting over de vernieuwde liquidatieverliesregeling.
Geef een reactie