Op geschonken aandelen die artikel 4 WBR als fictief onroerende zaak aanmerkt, is bij bedrijfsopvolging de OVB-vrijstelling van toepassing. De vennootschap moet dan wel een materiële onderneming drijven en de volledige zeggenschap in die onderneming moet overgaan, aldus Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Eind december 2014 schonk een moeder aan haar kind alle aandelen in een B.V. die onroerende zaken bezat en alle aandelen hield in een andere B.V. De aandelen die werden geschonken vormden een fictieve onroerende zaak in de zin van artikel 4 WBR. De inspecteur weigerde toepassing van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit voor de overdrachtsbelasting (artikel 15 WBR) voor de verkregen aandelen. Ten onrechte volgens het eerdere oordeel van Rechtbank Noord-Nederland (met commentaar van dr. Aad Rozendal) en Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden komt nu tot dezelfde conclusie.
Tussenschuiven rechtspersoon
Als men artikel 15 WBR afzonderlijk leest zou de vrijstelling in dit geval niet van toepassing zijn, maar dit artikel moet worden gelezen in verbinding met artikel 4 en 10 WBR volgens het hof. De wetsfictie is om te voorkomen dat geen heffing van overdrachtsbelasting plaatsvindt doordat een rechtspersoon wordt tussengeschoven. Deze beoogt niet een belastingplicht te creëren omdat een verkrijging niet de onroerende zaak zelf betreft maar de aandelen die de onroerende zaak vertegenwoordigen. Onder ‘in haar geheel door de verkrijger wordt voortgezet’ in artikel 15 lid 1 onder b WBR moet daarom worden verstaan de verkrijging van de aandelen die de wetsfictie als onroerende zaak aanmerkt. Echter, dit geldt alleen als de aandelen worden gehouden in een vennootschap die een materiële onderneming drijft én alle aandelen worden verkregen zodat de volledige zeggenschap in die onderneming van de ouder op het kind overgaat. Omdat hieraan in dit geval is voldaan, oordeelt het hof dat het hoger beroep van de inspecteur ongegrond is.
Wet: artikel 4 lid 1 onder a, artikel 10 en artikel 15 lid 1 onder b WBR
Meer informatie: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 15 augustus 2017 (gepubliceerd 18 augustus 2017), ECLI:NL:GHARL:2017:6787
Geef een reactie