Ondanks kritische geluiden vanuit de politiek gaat de invoering van de forensentaks gewoon door. Dit leidt tot veel onnodige onzekerheid bij miljoenen hardwerkende Nederlanders die reiskosten maken om op het werk te komen, zo stelt een coalitie van FNV, CNV, MHP en Rover.
Volgens de bonden en Rover maakt niet uit hoe je naar je werk gaat, met het openbaar vervoer of met de auto, iedereen is na 1 januari tussen de zes- en twaalfhonderd euro per jaar kwijt aan extra reiskosten. Zij noemen deze woon-werkbelasting dan ook een ‘ordinaire bezuiniging over de rug van werknemers’ en roepen samen op om de forensentaks af te schaffen. Temeer omdat het doel van de forensentaks volgens de anti-takscoalitie niet haalbaar is. ‘De taks moet ertoe leiden dat mensen dichter bij hun werk gaan wonen. Maar de banen zijn schaars, de woningmarkt zit op slot. En het groeiende aantal tweeverdieners maakt verhuizen ingewikkelder. De taks kan ertoe leiden dat één van de twee partners moet stoppen met werken. Dat is slecht voor onze economie. Omdat ook de OV-reiziger wordt geraakt, is er geen enkele bijdrage aan het bevorderen van duurzaam reizen.’
Slim Werken Slim Reizen
De drie vakcentrales werken binnen het platform Slim Werken Slim Reizen al jaren samen met werkgevers en onder andere de ANWB. In bedrijven krijgen werknemers hierdoor meer zeggenschap over hoe en wanneer ze reizen en werken. De forensentaks dendert hier dwars doorheen. Rover heeft een petitie lopen tegen de maatregel.
Meer informatie: Bonden en Rover tegen forensentaks
Geef een reactie