Het rapport Belastingen in maatschappelijk perspectief: Bouwstenen voor een beter en eenvoudiger belastingstelsel’ is verschenen, ruim 200 pagina’s met aanbevelingen.
Het rapport beschrijft onder meer dat om de (oplopende) lastendruk op arbeid te verminderen het belangrijk is lasten te verschuiven naar andere belastinggrondslagen. De samenstelling van de belastingontvangsten naar grondslagen – ofwel de belastingmix – doet ertoe. Ons belastingstelsel leunt voor bijna 50% op de grondslag arbeid, 30% op consumptie en ruim 20% op kapitaal. Het hoge aandeel van arbeid komt door de grote beschikbare grondslag en de beperkte mobiliteit van arbeid. Tegelijkertijd belemmert de hoge lastendruk op arbeid het functioneren van de toch al krappe arbeidsmarkt. De stijgende zorgkosten stuwen de lasten op arbeid de komende jaren verder omhoog, terwijl de vergrijzing de grondslag juist onder druk zet. De (stijging van de) lastendruk op arbeid kan worden beperkt door één of meerdere van de volgende lastenverschuivingen:
• Een grotere bijdrage van gepensioneerden door een fiscalisering van de AOW-premie;
• Het afbouwen van de fiscale subsidie van het eigen huis en aftoppen van de pensioenopbouw;
• Het evenwichtiger belasten van inkomen uit vermogen en vermogensoverdrachten;
• Het beter beprijzen van negatieve effecten op klimaat, milieu en gezondheid;
• Het afschaffen of aanpassen van negatief geëvalueerd fiscale regelingen. De opbrengsten hiervan kunnen ingezet worden om de (oplopende) lastendruk op arbeid te verminderen en stappen te zetten naar een belastingmix met meer (brede) welvaart.
In het rapport wordt ook gewezen op het feit dat een kwart van de volwassenen helemaal geen inkomstenbelasting betaalt. De consequentie is dat neerwaartse aanpassingen in de inkomstenbelasting voor deze groep niet of slechts beperkt effectief zijn.
Verder beschrijft het rapport de enorme opgave voor de Belastingdienst om de organisatie klaar te maken voor de toekomst. De mogelijkheden om de komende jaren verdere ingrijpende wijzigingen in de automatisering door te voeren zijn beperkt. Dit vraagt om politieke keuzes en nauwe samenwerking tussen politiek, beleid en uitvoering bij de uitwerking van nieuwe beleidsvoornemens. Niet alle voornemens kunnen worden ingevoerd op het gewenste moment en op de gewenste manier.
Geef een reactie