Verschillende organisaties uit de bouwsector hebben via een brandbrief een gezamenlijk beroep gedaan op de Tweede Kamer om de bouw er via samenhangende maatregelen weer bovenop te helpen.
Noodoplossingen zoals de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting zijn weinig constructief volgens de werknemers- en werkgeversorganisaties. ‘Met een dergelijke aanpak win je geen consumentenvertrouwen.’ In de brandbrief leggen zij een samenhangend pakket aan maatregelen op tafel om de gevolgen van het slechte economische tij voor de bouw te keren.
Op het fiscale vlak pleiten zij voor behoud van het lage btw-tarief schilderen/stukadoren voor onroerend goed ouder dan twee jaar en bestemd voor particuliere bewoning. Verhoging van het btw-tarief zal volgens de bouworganisaties 5000 arbeidsplaatsen kosten en zwartwerk neemt in dat geval met 30% toe, terwijl het de overheid netto slechts 5,2 miljoen euro oplevert.
Ook zien de bouworganisaties op korte termijn de hypotheekrenteaftrek het liefst gehandhaafd worden. ‘Een verdere discussie over dit onderwerp is alleen denkbaar als een stelsel kan worden ontworpen waardoor de waarde van onroerend goed naar verwachting niet zal dalen, de koopkracht kan worden gehandhaafd en woonlasten gelijk blijven dan wel zullen dalen. Pas wanneer een dergelijk stelsel een gelijkwaardig alternatief biedt voor de huidige fiscaliteit voor verwerving en financiering van de eigen woning, is de hypotheekrenteaftrek voor ons niet langer onaantastbaar.’
De brandbrief is ondertekend door de Aannemersfederatie Nederland (AFNL), de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA), de ondernemersorganisatie voor de schilders- en glasbranche (FOSAG) en CNV Vakmensen en FNV Bouw.
Meer informatie: Brandbrief bouwpartijen aan Tweede Kamer
Geef een reactie