Hoewel de precieze uitkomst nog niet bekend is nu het Brexitplan door het Britse Lagerhuis is afgewezen, is een goede voorbereiding voor ondernemers die regelmatig goederen importeren van het Verenigd Koninkrijk belangrijk. De Belastingdienst wijst ondernemers in een brief op de mogelijkheid een artikel 23-vergunning aan te vragen.
Indien goederen worden ingevoerd uit een niet-EU-land moet telkens bij invoer bij de Douane, bij de aangifte ten invoer, btw worden betaald. In hun btw-aangifte kunnen ze dan die betaalde btw als voorbelasting in aftrek brengen. Ondernemers die regelmatig goederen importeren uit een niet EU-land hebben echter de mogelijkheid een zogenoemde artikel 23-vergunning aan te vragen. Een ondernemer met een artikel 23-vergunning kan de btw over de geïmporteerde goederen aangeven bij zijn eigen btw-aangifte en tegelijkertijd deze btw ook als voorbelasting in de aangifte aftrekken.
Voorwaarden
In een brief attendeert de Belastingdienst ondernemers op de mogelijkheid van een artikel 23-vergunning. De fiscus raadt aan om tijdig een artikel 23-vergunning aan te vragen. Als het aanvraagformulier voor 1 februari 2019 wordt opgestuurd, dan zal de Belastingdienst voor 29 maart 2019 reageren.
Om voor een artikel 23-vergunning in aanmerking te komen, gelden wel enkele voorwaarden:
- de ondernemer moet in Nederland wonen of daar zijn gevestigd;
- de ondernemer moet regelmatig goederen importeren uit niet-EU-landen;
- er wordt een aparte administratie bijgehouden, waaruit eenvoudig blijkt hoeveel btw bij import moet worden betaald.
Een ondernemer met een artikel 23-vergunning mag daarnaast ook geen jaaraangifte meer doen. De Belastingdienst zal de ondernemer met een artikel 23-vergunning dus uitnodigen om kwartaalaangiften in te dienen.
Overigens komt de overheid nog met een uitgebreide voorlichtingscampagne over de aanstaande Brexit. De campagne zal gericht zijn op ondernemers in het MKB. Overigens kunnen ondernemers nu al online een Brexitscan doen, om te kijken welke gevolgen een Brexit voor hun bedrijf kan hebben.
Let op: de brief van de Belastingdienst is verstuurd naar ondernemingen die volgens de fiscus voor een artikel 23-vergunning in aanmerking komen. Wellicht zijn er dus cliënten die geen brief hebben ontvangen maar wel voor een artikel 23-vergunning in aanmerking willen komen.
Bron: www.brexitloket.nl
Geef een reactie