De Hoge Raad heeft met zijn uitspraak over btw-correctie vanwege privégebruik van de auto van de zaak een baanbrekend arrest gewezen. Dat zegt Frank Herreveld, partner bij Deloitte en voorzitter van de Tax Controversy Management Group.
Het opzienbarende in het arrest zit hem in het oordeel over de toepassing van het gelijkheidsbeginsel. De Hoge Raad oordeelde weliswaar dat de bewuste regeling een schending van het gelijkheidsbeginsel inhield, maar verbond daaraan niet de consequentie dat men voor het privégebruik van milieuonvriendelijke auto’s dezelfde gunstige btw-correctie mag toepassen. Dit zou alleen maar de inbreuk op de btw-regelgeving vergroten. Lees ook de samenvatting van het arrest. ‘Nu is het oordeel nog vastgepind aan de btw en Europese regels, maar de tendens is wat mij betreft duidelijk: het gelijkheidsbeginsel leidt er niet meer automatisch toe dat degene die een voordelige behandeling wordt onthouden deze ook krijgt, maar dat het onterecht voordeel moet worden ontzegd aan degene die daar geen recht op heeft. Ik ben benieuwd of deze regel ook wordt doorgezet naar de directe belastingen,’ aldus Herreveld.
Bedrijfsopvolgingsfaciliteit
De vraag of het arrest bijvoorbeeld ook van belang zou kunnen zijn in het licht van de procedures over de toepassing van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de Successiewet, antwoordt hij bevestigend. ‘Dit zou zomaar eens de prelude kunnen zijn op de nog te ontwikkelen (of wellicht reeds in gang gezette) gedachtenvorming over de toekomst van het gelijkheidsbeginsel. Lees daarover ook het interview dat ik onlangs had met de scheidend Vice-President van de Hoge Raad Van den Berge, in het Weekblad voor fiscaal recht. Van den Berge duidde hier al op; hij gaf aan dat het niet (meer) vanzelfsprekend is dat als het beroep op het gelijkheidsbeginsel slaagt, daarmee ook andere gevallen in strijd met de wet moeten worden behandeld om de bevoordeling ongedaan te maken. Het is eigenlijk ook logischer dat de onterechte bevoordeling stopt. Dat is een taak van de overheid als uitvoerende, danwel wetgevende macht en niet van de rechter, die geeft de kaders aan. Blijft de vraag hoe om te gaan met de onterechte bevoordeling.’
Lees over de procedures inzake de bedrijfsopvolgingsfaciliteit onder meer de blog van prof. Bernard Schols: Nek-aan-nek-race bedrijfsopvolgingsfaciliteiten.
Geef een reactie