Van de btw-ondernemer wordt verwacht dat hij een aangifte indient die gebaseerd is op volledige en juiste informatie. Sinds 1 januari 2012 heeft de btw-ondernemer een actiever informatieplicht. Constateert hij achteraf dat er fouten zijn gemaakt in de aangifte, dan moet hij zo snel mogelijk in actie komen.
Als een btw-aangifte eenmaal is verzonden kunnen eventuele wijzigingen, aanvullingen of correcties op de aangifte in beginsel alleen nog via het formulier Suppletie omzetbelasting worden doorgegeven aan de Belastingdienst.
Vrijwillige correctie
Het is van belang dat de vrijwillige correctie plaatsvindt zodra de ondernemer constateert dat er te veel of te weinig belasting is voldaan door een onjuiste of een onvolledige aangifte over een tijdvak in de afgelopen vijf kalenderjaren. De Belastingdienst stuurt na controle een naheffingsaanslag. De btw-ondernemer die te weinig btw aangeeft, moet mogelijk ook rente betalen. Dit is te voorkomen als het suppletieformulier is ingediend binnen 3 maanden na afloop van het jaar waarin de btw moest worden betaald of gecorrigeerd is binnen het jaar.
Boete
Als de vrijwillige correctie tijdig is, krijgt de ondernemer alleen een verzuimboete als het suppletiebedrag € 20.000 of meer bedraagt of 10% van het eerder betaalde of terugontvangen bedrag. De verzuimboete bedraagt 5% van de verschuldigde belasting en kan oplopen tot € 5.278. Wordt de suppletie niet, niet tijdig, of onjuist gedaan, dan riskeert de ondernemer ingeval van grove schuld of opzet een vergrijpboete die kan oplopen tot maximaal 100% van de belasting die de Belastingdienst had moeten heffen. In extreme gevallen kan een gevangenisstraf opgelegd worden. Zie ook het boetebeleid van de Belastingdienst bij suppletieaangifte.
Weten of u een suppletieformulier moet indienen? Bekijk dit schema.
Wet: artikel 10a AWR, artikel 15 Uitvoeringsbesluit omzetbelasting 1968, artikel 28 Invorderingswet 1990, par. 24A Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst en par. 28E Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst
Meer informatie: Staatsblad, 22 december 2011, Overige Fiscale maatregelen 2012 (nr. 640)
Geef een reactie