Een holding kan niet zo gemakkelijk een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting aangaan met Nederlandse lichamen als de holding is gevestigd op een BES-eiland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba). Een uitspraak van Hof Amsterdam maakt dat duidelijk.
In beginsel moeten twee lichamen allebei in Nederland zijn gevestigd om een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting te kunnen aangaan. Het is echter geen probleem als een lichaam in een ander land is gevestigd maar op basis van een belastingverdrag, de Belastingregeling voor het Koninkrijk (BRK) of de Belastingregeling voor het land Nederland (BRN) wordt geacht te zijn gevestigd in Nederland. Bovendien kan een lichaam dat niet is gevestigd in Nederland onder voorwaarden toch een fiscale eenheid aangaan met een Nederlandse bv als het eerdergenoemde lichaam een materiële onderneming drijft met behulp van een Nederlandse vaste inrichting. De holding in de zaak voor Hof Amsterdam kon geen fiscale eenheid aangaan met haar Nederlandse dochtermaatschappij en twee Nederlandse kleindochtermaatschappijen omdat zij feitelijk was gevestigd op Bonaire. De holding was dus niet gevestigd in Nederland. De holding hield wel onroerende zaken aan in Nederland, maar voldeed daarmee niet aan de eis dat zij een materiële onderneming in Nederland moest drijven. De holding deed nog een beroep op de Europese vrijheid van vestiging, maar de rechter wees dit beroep af omdat Bonaire geen aparte lidstaat is. Voor het Europees recht was hier sprake van een interne situatie.
Let op! De zaak voor Hof Amsterdam had betrekking op de wet-en regelgeving van 2007. Onder de wet- en regelgeving met betrekking tot de verhoudingen tussen Nederland en de BES-eilanden vanaf 1 januari 2011 is een fiscale eenheid tussen een Nederlands lichaam en een lichaam op een BES-eiland normaal gesproken mogelijk. Beide lichamen moeten echter wel vallen onder de Nederlandse vennootschapsbelasting.
Wet: artikel 15, derde lid, onderdeel c en vierde lid VPB
Meer informatie: Hof Amsterdam, 21 juni 2012 (gepubliceerd 25 juli 2012), LJN: BX2383
Geef een reactie