Op 30 juni 2017 heeft het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen (CAP) van de Belastingdienst een handreiking gegeven om de hoogte van de in eigen beheer verzekerde pensioenaanspraken te berekenen in geval het pensioen van de dga deels extern was verzekerd. Het CAP bespreekt de situatie van een dekkingspolis, een bepaald deel elders verzekerd en een onbepaald deel elders verzekerd.
Uiterlijk op 1 juli 2017 moest de dga zijn pensioenopbouw in eigen beheer stoppen. In de praktijk doen zich problemen voor wanneer een dga zijn pensioen deels bij een verzekeringsmaatschappij heeft ondergebracht. Wat zijn de gevolgen van voortgezette premiebetalingen? Welk verschil bestaat er tussen een bepaald deel elders verzekerd en een onbepaald deel elders verzekerd? Wat zijn de gevolgen van een negatieve waardeontwikkeling van de polis in geval van een onbepaald deel elders verzekerd? Het CAP heeft zijn visie gegeven, zodat de praktijk een handvat heeft voor het bepalen van de pensioenvoorziening op de balans en de maximaal in eigen beheer te verzekeren pensioenaanspraken op de einddatum van het pensioen in eigen beheer (PEB).
Dekkingspolis
Bij een dekkingspolis is het eigenbeerlichaam verzekeringnemer en begunstigde. De waarde van de polis staat op de actiefzijde van de balans en is niet van invloed op de hoogte van de in eigen beheer op te bouwen pensioenaanspraken. De dga moet de pensioenopbouw bij de eigen B.V. uiterlijk op 30 juni 2017 hebben beëindigd. Voortgezette pensioenopbouw is mogelijk, maar dan alleen bij een verzekeringsmaatschappij.
Bepaald deel elders verzekerd
Bij een bepaald deel elders verzekerd is de B.V. verzekeringnemer en de dga begunstigde. Hierbij moet de polis eerst worden gesplitst. Alleen voor het deel van het pensioen dat bij een verzekeringsmaatschappij is ondergebracht, kan verdere opbouw plaatsvinden. Kenmerkend voor het systeem van bepaald deel elders verzekerd is, dat de verzekerde delen van het pensioen van de dga los van elkaar zijn en vaststaan. In de praktijk komt het voor dat een vast percentage van het te bereiken pensioen is verzekerd of een bepaald deel van de uitkering. Alleen voor het elders verzekerde deel kan de dga nog pensioen opbouwen.
Toekomstige premiebetalingen
Bij voortzetting van de premiebetaling aan een verzekeringsmaatschappij bij zowel een bepaald deel elders verzekerd pensioen als onbepaald deel elders verzekerd pensioen, is het van belang onderscheid te maken tussen voortgezette pensioenopbouw en geen pensioenopbouw meer. In het laatste geval zien betaalde premies (koopsommen) op geleidelijke jaarlijkse overdracht van het in eigen beheer opgebouwde pensioen naar de verzekeringsmaatschappij. Het in eigen beheer verzekerde deel van het pensioen van de dga neemt dan ook af. Deze afname is definitief. Voor de afname van het in eigen beheer opgebouwde pensioen, moet elke premiebetaling worden omgerekend naar een te bereiken pensioenuitkering en in mindering komen op de in eigen beheer opgebouwde aanspraken. Voor de herleiding van de betaalde premies naar pensioenuitkeringen, kan gebruik worden gemaakt van het rekenmodel van de Benaderde Markt Waarde uit V&A 13-006 van het CAP.
Onbepaald deel elders verzekerd
Bij een onbepaald deel elders verzekerd is de B.V. eveneens verzekeringnemer en de dga begunstigde. Hierbij is sprake van communicerende vaten voor wat betreft de verhouding tussen het in eigen beheer opgebouwde deel en het bij de verzekeringsmaatschappij ondergebracht gedeelte van de pensioentoezegging. Een negatieve waardeontwikkeling van de polis bij de verzekeringsmaatschappij leidt tot een hogere aanspraak in eigen beheer. Sinds 1 juli 2017 kan echter geen verdere opbouw meer plaatsvinden. Het elders verzekerde pensioen moet herleid worden en hierna in mindering komen op de tijdsevenredig opgebouwde pensioenaanspraken. Dit zijn de op einddatum PEB maximaal in eigen beheer te bereiken pensioenrechten. Uitgangspunt voor de herleiding is de waarde van de polis. Het CAP gaf dga’s de keuze om het elders verzekerde pensioen op einddatum PEB (uiterlijk op 30 juni 2017) te herleiden op grond van de voorgeschreven fiscale balanswaarderingsregels of op basis van voornoemd V&A-besluit 13-006. Van belang is steeds om de waarde van de externe polis op einddatum van PEB, dit kon uiterlijk op 30 juni 2017, bij de verzekeringsmaatschappij op te vragen. Vervolgens moet die waarde worden herleid tot een pensioenaanspraak. Deze herleide pensioenaanspraak komt in mindering op de totaal tot op dat moment tijdsevenredig opgebouwde pensioenaanspraken.
Gevolgen waardeontwikkeling externe polis
Bij een positieve waardeontwikkeling van de polis leidt dat bij een onbepaald deel elders verzekerd tot een afname van het in eigen beheer verzekerde deel. Wanneer later de polis een negatieve waardeontwikkeling heeft, neemt het in eigen beheer verzekerde deel toe tot maximaal het berekende deel in eigen beheer op einddatum van het PEB. Bij een negatieve waardeontwikkeling van de polis op enig moment is het belangrijk om de berekende aanspraak op einddatum PEB in de gaten te houden. Als door de negatieve waardeontwikkeling van de polis, het in eigen beheer ondergebrachte deel hoger zou moeten uitkomen dan de waarde van de totale aanspraken verminderd met de herleide extern verzekerde aanspraken op de einddatum PEB, dan kan dat niet meer. Let op, de werkgever moet daarom iets regelen of extra bijstorten of nieuwe afspraken maken.
Gevolgen voor werkgever negatieve waardeontwikkeling polis
Als de werkgever de toezegging na wenst te komen moet hij ingeval van negatieve waardeontwikkeling van de polis een extra premie- of koopsom storten. Is dat niet gewenst, dan moeten de dga en zijn werkgever afspreken dat de werkgever de negatieve waardeontwikkeling van het elders verzekerde pensioen niet verder zal aanvullen dan tot aan het niveau van de op einddatum PEB vastgestelde in eigen beheer verzekerde aanspraken.
Toets
Men dient steeds te toetsen of het maximale niveau van het in eigen beheer verzekerde deel van de pensioenaanspraken is bereikt. Deze toetsing vindt plaats door het extern verzekerde pensioen op basis van fiscale waarderingsgrondslagen te herleiden naar een uitkering. De totale opgebouwde pensioenaanspraken, verminderd met de herleide uitkering, mogen niet boven het vastgestelde maximale niveau van het in eigen beheer verzekerde deel van de pensioenaanspraken uitkomen op de einddatum PEB.
Besluit: Handreiking Fiscale behandeling elders verzekerd pensioen (versie 30 juni 2017) door het CAP
Geef een reactie