Het gebruik van ChatGPT onder fiscalisten is nog niet erg groot. Toch biedt ChatGPT voor fiscalisten kansen en mogelijkheden. Maar er zijn ook valkuilen en misverstanden.
ChatGPT is een super toegankelijke chatbot. Je kunt het vergelijken met het vroegere MSN maar dan met een robot die terugpraat over bijna alle onderwerpen. Het is een soort van digitaal Zwitsers zakmes, dat alles gemiddeld kan, sommige dingen net iets beter en heel veel dingen ook slecht. Het is dus wel een tool waar je heel kritisch op moet zijn als je ermee gaat werken, maar in principe kan iedereen ermee werken. Er is een gratis versie, ChatGPT 3.5 en een betaalde versie ChatGPT 4.
Prompten
Het belangrijkste voor het gebruik van ChatGPT zijn de instructies die je aan die tool geeft. Die instructies worden ‘prompten’ genoemd. Volgens Tim Goudriaan zou prompten voor 2024 naast lezen en schrijven de derde basisvaardigheid moeten zijn die iemand bezit. Prompten is praten met een chatbot, instructies geven aan die chatbot. Als die instructies concreet, gestructureerd en helder zijn, dan kan je ook een antwoord verwachten dat die eigenschappen heeft. Maar als je alleen algemene input levert, krijg je ook algemene output terug. In de IT noemen we dit, garbage in, garbage out.
ChatGPT is geen zoekmachine
Een fout die veel mensen maken is dat ze ChatGPT gebruiken als zoekmachine, een soort Google. Maar Google werkt op een manier dat je een vraag intoetst of een instructie en dat dat die dan op het internet gaat kijken of in een database en vanuit daar informatie terug presenteert. Kijk, Chat GPT is geen zoekmachine. Het is voorspelsoftware, te vergelijken met het vroegere T-9 voor het SMS-en op bepaalde telefoons. Als je dan twee letters intypte, werd het woord wat je wilde intypen voorspeld. Op Tax Talks, in de focusuitzending van maart 2024, gaat Tim Goudriaan in op het gebruik van ChatGPT in de fiscale praktijk, de mogelijkheden en onmogelijkheden van ChatGPT.
Méér weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (30x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die je via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvang je een certificaat en PE-punten.
Maak kennis met GenIA-L
GenIA-L combineert het krachtige algoritme van AI met de inhoud van betrouwbare bronnen en referenties en geeft jou daarmee een compleet antwoord op je onderzoekvraag. Met GenIA-L kun jij AI efficiënt inzetten in de fiscaal-juridische praktijk en vermijd je het risico dat jouw onderzoeksvraag onderbouwd is met onjuiste, ontbrekende of ongevalideerde data.
GenIA-L koppelt met research-oplossingen als NDFR en OpMaat, die al jaren geroemd worden om de kwaliteit van de content en de expertise van haar auteurs; een mix van praktijk en wetenschap.
Geef een reactie