Een belastingadviseur die verkeerd advies geeft, kan worden aangeklaagd door zijn cliënt en worden verplicht een schadevergoeding te betalen. Maar dan moet de cliënt wel zijn opdracht duidelijk en correct hebben geformuleerd.
In een zaak voor Hof Den Bosch was een advieskantoor aangeklaagd door een Belgisch echtpaar. Deze echtgenoten hielden indirect via certificaten een belang van 75% in een Nederlandse holdingmaatschappij. Op advies van het belastingadvieskantoor schonken zij hun certificaten aan hun drie kinderen onder voorbehoud van het recht van vruchtgebruik. De adviseur gaf dit advies omdat de echtgenoten wilden dat bij hun overlijden hun kinderen minder Belgisch successierecht zouden hoeven betalen. Tegelijkertijd wilden de man en de vrouw enige vorm van zeggenschap in het bedrijf behouden. Maar door het behoud van het recht van vruchtgebruik bleef voor de inkomstenbelasting het aanmerkelijk belang bestaan. Ook vielen de panden die het echtpaar ter beschikking stelden aan de B.V. (nog steeds) in box 1.
Het hof oordeelde dat het belastingadvieskantoor bij zijn handelingen de zorgvuldigheid had betracht die men mag verwachten van een bekwaam en redelijk handelend beroepsbeoefenaar. Het echtpaar stelde ook de opdracht te hebben gegeven om het familievermogen te herstructureren met inachtneming van de gevolgen voor de inkomstenbelasting. Maar het hof zag in de besprekingsverslagen geen bewijs voor deze stelling. Bovendien constateerde het hof dat het echtpaar door het advies geen schade had geleden omdat de inkomsten uit terbeschikkingstelling als gevolg van rentelaten, afschrijvingen en dergelijke negatief was. De echtgenoten had daardoor geen belastingschade geleden. Het hof wees hun hoger beroep dan ook af.
Wet: artikel 7:401 BW
Meer informatie: Gerechtshof Den Bosch 31 oktober 2017 (gepubliceerd 3 november 2017), ECLI:NL:GHSHE:2017:4709
Geef een reactie