Woensdag 15 november vond het, inmiddels derde grote debat over de dividendbelasting plaats. Vooralsnog blijft het voorstel om de dividendbelasting af te schaffen overeind.
De belangrijkste argumenten van de coalitie: de Nederlandse economie is kwetsbaar voor internationale ontwikkelingen als de Brexit, een superlage rente en agressieve aandeelhouders. De oppositie wilde transparantie over de gesprekken die waren gevoerd aan de onderhandelingstafel. Premier Rutte weigerde dat. In een brief aan de Tweede Kamer had hij ook al weten dat hij regelmatig met bedrijven praat, maar daar niet over naar buiten treedt. Shell heeft zelf ervoor gekozen om bekendheid te geven aan het contact over de dividendbelasting.
Verder gaf de oppositie aan dat deze maatregel juist niet goed zou zijn voor Nederlandse bedrijven. En dat het schermen met het verlies van hoofdkantoren en banen valt onder de noemer ‘bangmakerij’ en niet goed onderbouwd is.
De NOS meldde ook dat de afgelopen tijd al duizenden buitenlandse beleggers naar de rechter zijn gestapt. Zij vinden het onderscheid tussen buitenlandse en Nederlandse beleggers oneerlijk. Op dit moment liggen er diverse zaken bij de Europese rechter, die uiteindelijk het laatste woord heeft. De uitspraak van het Europese Hof van Justitie wordt op zijn vroegst over een jaar verwacht. Volgens premier Rutte hebben de rechtszaken geen rol gespeeld in de onderhandelingen.
De discussie is nog lang niet afgerond. Er komt nog een hoorzitting met deskundigen en bedrijven. En het wetsvoorstel moet nog worden ingediend.
Bron: NOS, NRC, 15 en 16 november 2017
Meer informatie: Kamerbrief afschaffen dividendbelasting, 14 november 2017
Geef een reactie