De Europese Commissie heeft een voorstel ingediend voor een richtlijn betreffende eenpersoonsvennootschappen met beperkte aansprakelijkheid. Met deze richtlijn moet een einde komen aan de omslachtige registratieprocedure van dochterondernemingen en kan het MKB gemakkelijker in de gehele EU opereren.
De belangrijkste onderdelen van het voorstel zijn:
-
De lidstaten moeten in hun nationale wetgeving een type eenpersoonsvennootschappen met beperkte aansprakelijkheid opnemen die in de gehele EU aan dezelfde vereisten moeten voldoen. Dit soort vennootschappen zou gemeenschappelijk worden aangeduid met "Societas Unius Personae" (SUP).
-
De lidstaten worden verplicht rechtstreekse online-registratie van SUP's toe te staan, zonder dat de oprichter van de vennootschap daarvoor naar het land van registratie hoeft te reizen.
-
Het voorstel omvat modelstatuten die in de gehele EU gelijk zijn, in alle talen van de EU verkrijgbaar zijn en de noodzakelijke elementen bevatten voor het besturen van een eenpersoonsvennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Er zou een minimumkapitaalvereiste van 1 euro voor SUP's worden ingevoerd.
-
Een toereikende bescherming van crediteuren wordt gewaarborgd door een balanstest en een solvabiliteitsverklaring.
Kritiek
Volgens dit voorstel kan men zonder notaris achter zijn eigen computer een eenpersoonsvennootschap oprichten en laten inschrijven bij het handelsregister. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vindt net als de Raad van Europese notariaten (CNUE) dat dit niet strookt met het Europese en internationale streven witwassen tegen te gaan. Want met dit voorstel is er bijvoorbeeld geen goede identiteitscontrole. Het verzwakt bovendien de betrouwbaarheid van handelsregisters, wat ten slotte de economie zal schaden. Een vergelijkbaar voorstel werd een aantal jaar geleden dan ook al afschoten door het Europees Parlement. Binnen de Werkgroep Vennootschapsrecht van de CNUE wordt op dit moment een door Nederland ingebracht alternatief uitgewerkt.
Meer informatie: KNB: EC moet plan voor Europese eenpersoonsvennootschap herzien
Geef een reactie