De Belastingdienst is veel te streng geweest bij het beoordelen van een groep ouders die kinderopvangtoeslag hadden aangevraagd en daarbij mogelijk fraude bij gepleegd zou hebben. Gedupeerden moeten een schadevergoeding krijgen.
Dat oordeelt de commissie onder leiding van Piet Hein Donner. De oud-minister onderzocht in opdracht van het kabinet de affaire. Een fraudeteam bij de Belastingdienst zette in 2014 de kinderopvangtoeslag van honderden ouders onterecht stop en ging ver in het terugvorderen van de toeslagen. In haar eerste rapport oordeelt de commissie snoeihard over de gang van zaken bij de Belastingdienst.
Er was sprake van ‘structurele vooringenomenheid’, die werd “gevoed door een politiek en bestuurlijk klimaat waarin fraudebestrijding vooropstond,” oordeelt de commissie.
Topje van de ijsberg
Donner vreest dat dit nog maar het topje van de ijsberg is en dat er nog veel meer gezinnen het slachtoffer zijn. De Tweede Kamer is verbijsterd. Voor het einde van het jaar hoopt de commissie Donner nog met een definitief advies te komen. In Nieuwsuur zei Donner dat het een illusie is dat je met regelgeving iedere fout kunt voorkomen. Hij sluit niet uit dat we over een aantal jaren constateren dat de Belastingdienst opnieuw signalen van fraude heeft genegeerd.
Update 18 november:
De ambtelijke top van de Belastingdienst heeft willens en wetens toeslagen stopgezet van mensen waarvan ze wist dat die er wel recht op hadden. Tot op het hoogste niveau werd besloten om jarenlang door te gaan met deze onrechtmatige aanpak. De Tweede Kamer voert de druk op staatssecretaris Menno Snel op, nu blijkt dat informatie hierover achtergehouden werd voor de politieke leiding. Dat blijkt uit documenten die Snel 15 november 2019 openbaar maakte na een verzoek op basis van Wet openbaar bestuur door ‘RTL Nieuws’ en Trouw.
Bron: diverse media
Geef een reactie