Zorgverzekeraars gaan zorgaanbieders financieel compenseren voor de inkomsten die zij mislopen tijdens de coronacrisis. Dat zegt Zorgverzekeraars Nederland.
Zorgverzekeraars komen met financiële maatregelen voor onder meer tandartsen, diëtisten en fysiotherapeuten. Zij kunnen een aanvraag doen voor een compensatie vanwege een lagere omzet. Die zal vanaf mei maandelijks, met terugwerkende kracht vanaf maart, worden uitbetaald.
De bijdrage is gebaseerd op een percentage van de omzet, zodat ze de lopende kosten kunnen betalen. Het wordt betaald van collectief opgehaald premiegeld. Dit geldt voor zorgaanbieders die niet direct betrokken zijn bij de zorg aan coronapatiënten. Voor zorgaanbieders die acute zorg verlenen, zoals ziekenhuizen en huisartsen zijn al eerder financiële afspraken gemaakt.
Geen NOW-regeling voor zorgaanbieders
Ondernemers kunnen vanaf 6 april terecht bij het UWV voor de NOW-regeling, waarmee bij omzetverlies het personeel tot 90 procent uitbetaald wordt door het Rijk. Zorgaanbieders hebben deze optie op dit moment niet. Het Rijk heeft namelijk aan onder meer tandartsen en fysiotherapeuten gevraagd om voor ondersteuning aan te kloppen bij zorgverzekeraars, en niet bij het UWV of de loketten voor zzp’ers.
Vrijdag stuurden de brancheverenigingen van mondzorgverleners nog een brandbrief naar minister De Jonge. Het voortbestaan van de mondzorgsector, waar 45.000 zorgverleners in werkzaam zijn, zou in gevaar gekomen zijn, stond in de brief. Ook de branchevereniging van fysiotherapeuten trok aan de bel. De omzet is fors teruggelopen. Uit een peiling onder de eigen achterban zou blijken dat het aantal patiënten met 91 procent is teruggelopen.
Inhalen
Daarom komen zorgverzekeraars met deze maatregelen. Zorgverzekeraars Nederland verwacht dat de continuïteitsbijdrage zal liggen tussen de 60 en 85 procent van de omzet die onder normale omstandigheden door zorgverzekeraars wordt vergoed.
Hoge buffers
Dit wordt betaald van collectief opgehaald premiegeld, zegt de woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland. Zorgverzekeraars houden hoge buffers aan, om te voorkomen dat ze in financiële problemen komen. De woordvoerder kan nog niet zeggen of dit ook betekent dat de zorgpremie volgend jaar sterker stijgt.
Meer informatie: ZN, 5 april 2020
Geef een reactie