Het FD meldt dat het concurrentievermogen van Nederlandse familiebedrijven de afgelopen jaren is afgenomen. Dit blijkt uit een onderzoek door het Duitse Leibzig Centre for European Economic Research.
Het Leibzig Centre for European Economic Research heeft de Länderindex Familieunternehmen 2022 gepresenteerd. Dit is een ranglijst van 21 landen gerangschikt op basis van het concurrentievermogen van familiebedrijven. Nederland is gezakt van plaats vier naar negen.
Concurrentievermogen Europese landen slechter dan VS en Canada
Duitsland zelf scoort nog slechter. Duitsland staat bijna onderaan. De meeste EU-landen die zijn onderzocht lopen achter op de VS en Canada. Directeur Albert Jan Thomassen van de belangenorganisatie van Familiebedrijven FBNed herkent het beeld dat het onderzoek schetst. Hij ziet een aantal oorzaken voor de verslechterde concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven, bijvoorbeeld te weinig aandacht voor innovatie, met name op de lange termijn.
Onderzochte categorieën
Het Leibzig Centre for European Economic Resarch heeft zes verschillende categorieën geanalyseerd, namelijk belastingen, arbeid, regelgeving, financiering, infrastructuur en investeringen en energie.
Negatieve factoren concurrentievermogen
De Duitse onderzoekers vinden dat politici de huidige economische crisis moeten zien als een kans om het roer om te gooien. Daarbij zouden de politici zich meer moeten richten op het verminderen van de verlammende regeldruk. Ook belastingregels zouden voor familieondernemingen best wat gunstiger mogen zijn en een omslag in het onderwijs is eveneens noodzakelijk. Thomassen is van mening dat voor Nederland minder regeldruk goed zou zijn. Ons land moet echter binnen Europa blijven streven naar gelijke regelgeving.
Negatieve invloed maatschappelijk ondernemen op concurrentiepositie
Er is de laatste tijd veel aandacht voor maatschappelijk ondernemen. Voor met name de kleine familiebedrijven is hier veel tijd mee gemoeid. Thomassen is van mening dat die tijd beter besteed kan worden aan het zorgen dat de doelstellingen worden gehaald. Thomassen is ook van mening dat door de nieuwe initiatiefwet over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen mogelijk het concurrentievermogen van familiebedrijven afneemt. De initiatiefwet verplicht bedrijven misstanden bij zichzelf, toeleveranciers en klanten in kaart te brengen en aan te pakken. Eerder sprak Boskalis-topman Peter Berdowski zich in het FD al uit tegen voornoemde initiatiefwet. Hij dreigde zelfs het hoofdkantoor van Boskalis uit Nederland te verhuizen als de initiatiefwet wordt aangenomen.
FD, 16 januari 2023
Geef een reactie