Een hotel krijgt bij een omzetverlies van 75% over 2020 een huurprijsvermindering van 37,5% toegewezen voor de periode van 16 maart tot en met 31 december 2020.
Een hotel in Amsterdam stapte naar de rechter voor een vermindering van de huur in verband met een sterk gedaalde omzet door de coronamaatregelen. Volgens de rechtbank moet de coronacrisis en de in dat verband genomen maatregelen als onvoorziene omstandigheden worden aangemerkt. Het is niet redelijk dat de tegenvaller volledig op de huurder wordt afgewenteld. De tegenvaller dient in beginsel gelijkelijk over beide partijen te worden verdeeld.
NOW buiten beschouwing
Bij het vaststellen van een gewijzigde huurprijs vormen de afgenomen omzetcijfers het uitgangspunt. Bij de bepaling van deze omzet moet de verkregen NOW-maatregel buiten beschouwing worden gelaten. Deze tegemoetkoming maakt weliswaar in boekhoudkundige zin onderdeel uit van de omzet maar betreft een tegemoetkoming die geoormerkt is om bij te dragen aan de loonkosten. Daarmee is dat deel van de omzet niet relevant bij de vaststelling van de omvang van het verminderde huurgenot. Daarentegen moet het deel van de TVL dat verband houdt met de huur wel bij de omzet worden betrokken. Dit deel van de TVL is immers bedoeld ter dekking van de doorlopende huur en heeft dus direct een dempende werking op de negatieve gevolgen van het afgenomen huurgenot.
Als sprake is van een omzetdaling van 100% wordt de oorspronkelijke huurprijs (hierna: oh) in beginsel verminderd met 50%. De gewijzigde huurprijs (hierna: gh) kan dan worden berekend volgens deze formule: oh – (d% ÷ 2) = gh. In deze zaak dient de omzet afgezet te worden tegen de omzet die is gemaakt in 2019. In 2020 is ten opzichte van 2019 een omzetdaling van 75% vastgesteld. Dit leidt tot een vermindering van de huurprijs met 37,5 %.
Terugwerkende kracht
Een wijziging van een overeenkomst door onvoorziene omstandigheden kan met terugwerkende kracht worden verleend en de kantonrechter ziet daar gelet op de aard en duur van de gewijzigde omstandigheden ook aanleiding toe. De huurovereenkomst wordt met ingang van 16 maart 2020, het moment dat Nederland in gedeeltelijke lockdown is gegaan gewijzigd. Deze tijdelijke wijziging van de huurovereenkomst zal in ieder geval voortduren voor zolang er nog steeds coronamaatregelen gelden. Mocht er na afloop van de overheidsmaatregelen nog steeds corona-gerelateerde omzetvermindering bestaan, dienen partijen hierover nadere afspraken te maken.
Zie ook: Forse huurverlaging voor restaurant in Den Haag.
Meer informatie: Rechtbank Amsterdam, 9 maart 2021, gepubliceerd 11 maart 2021, ECLI NL:RBAMS:2021:937
Geef een reactie