Culturele instellingen maken nog weinig gebruik van de mogelijkheden van de Geefwet. Dit blijkt uit onderzoek van Tilburg University en BDO Accountants en Adviseurs onder 424 culturele instellingen. Uit het onderzoek blijkt dat slechts tweederde van de culturele instellingen de ANBI-status heeft aangevraagd bij de fiscus. Daarnaast laten de instellingen kansen liggen in de communicatie richting donateurs en zijn ze slecht op de hoogte van de fiscale voordelen omtrent de periodieke gift.
Prof. mr. Inge Van Vijfeijken van Tilburg Universitiy geeft aan dat culturele instellingen de subsidies vanuit de overheid zien slinken en het werven en behouden van donateurs hierdoor nog belangrijker wordt. Zij verbaast zich er dan ook over dat de communicatie omtrent de belastingvorodelen zo summier is. 'De Geefwet biedt donateurs een aantal fiscale voordelen, zoals een extra aftrekmogelijkheid voor giften aan culturele instellingen. Opvallend genoeg informeert slechts de helft van de instellingen haar donateurs hierover. En maar 8% van de instellingen meldt iets hierover op de eigen website.'
Periodieke gift
De onderzochte instellingen zijn ook slecht op de hoogte van de fiscale voordelen van de periodieke gift. De vaste stroom aan inkomsten die hiermee voor de instelling vrijkomt, is volledig aftrekbaar door de donateur. Voorwaarde hiervoor is wel dat de periode van geven wel minimaal 5 jaar beslaat. Slechts de helft van de instellingen die zegt een periodieke gift te kennen, verbindt er ook een termijn van vijf jaar aan.
Meer informatie: Culturele instellingen laten geld liggen
Geef een reactie