Artiesten nemen een bijzondere positie in de Nederlandse fiscale wetgeving in. Enerzijds zijn ze zelfstandig, anderzijds zijn organisatoren als inhoudingsplichtigen verplicht loonheffingen en premies werknemersverzekeringen in te houden.
Artiesten en sporters kunnen gebruikmaken van een speciale fiscale regeling, de artiestenregeling van artikel 5a Wet LB 1964. Volgens deze bepaling is een artiest iemand die volgens een overeenkomst van korte duur als musicus optreedt of anderszins als artiest. Hoewel het artiestenbegrip in de Wet op de loonbelasting niet zonder meer duidelijk is, bestaat er in de praktijk toch weinig onduidelijkheid over.
Dienstbetrekking
Iemand valt pas onder de artiestenregeling als hij niet als werknemer in (fictieve) dienstbetrekking werkzaam is. Vaak is een artiest of sporter gewoon in dienstbetrekking, denk aan de artiest in dienst van een gezelschap of de voetballer in dienst van een club in de betaalde voetbalsector of.
Gage
De opdrachtgever die een artiest laat optreden, is een vergoeding verschuldigd. Dit is de gage. De opdrachtgever moet hierover loonheffingen afdragen als de artiest de artiestenregeling toepast. In beginsel is de volledige gage belast. Het tarief is het gecombineerde tarief van de eerste schijf, voor 2019 dus 36,65%. De artiest mag echter de kleine vergoedingsregeling (van maximaal € 163) toepassen. Dit houdt in dat voornoemd bedrag in aftrek komt op de gage voor de bepaling van de verschuldigde loonheffingen. De opdrachtgever moet aan de artiest ook een loonstrook of loonstroken verstrekken en een jaaropgave. Voor artiesten heeft toepassing van de artiestenregeling tot gevolg dat hij voor de omzetbelasting een vrijgestelde ondernemer is. Hij hoeft geen btw aan te geven, maar kan ook geen btw terugvragen. Een ander gevolg is dat de artiest onder de werknemersverzekeringen valt, met uitzondering van de Zorgverzekeringswet. De opdrachtgever moet dus ook werkgeverpremies WW en WAO afdragen.
Hoe ziet u of u te maken heeft met iemand die onder de artiestenregeling valt? Zowel een artiest in dienstbetrekking als een artiest die onder de artiestenregeling valt, krijgen immers loonstroken. Op de loonstrook van een artiest onder de artiestenregeling wordt geen premie Zorgverzekeringswet vermeld. Daaraan kun je zien dat de artiest onder de artiestenregeling valt.
Meer informatie
Een artiest is niet verplicht de artiestenregeling te gebruiken. Soms is het voor een artiest juist interessant dat niet te doen. Dr. Dick Molenaar vertelt u in de focusuitzending van Tax Talks ‘Fiscale spelregels sporters & artiesten’ wanneer artiesten beter geen artiestenregeling kunnen gebruiken. Tevens behandelt Dr. Dick Molenaar de fiscale aspecten van internationale artiesten en artiestengezelschappen.
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Wet: art. 2, 5a, 5b Wet LB 1964 en art. 2.5 UR LB 2011
Kijk hier naar een compilatie van de uitzending
Geef een reactie