De fiscalist van de toekomst is straks geen mens meer, maar wordt voor 90% vervangen door kunstmatige intelligentie. Dit was één van de stellingen tijdens het Tax Tech Heroes Debat op 22 september 2022 van Sdu. Ruim driehonderd fiscalisten zagen hoe een panel met zes experts met elkaar in debat ging. Zowel het panel, als het publiek was verdeeld over de stelling.
Het Tax Tech Heroes Debat ging over het toekomstbestendig maken van de fiscale adviespraktijk en werd geleid door Linda de Vries van de Sdu.
‘Makkelijk verbanden leggen’
Pieter Hoogendijk, Manager Belastingadviseur bij Visser & Visser was het eens met stelling. De winnaar van de Sdu Tax Innovator Award maakt in zijn werk al volop gebruik van kunstmatige intelligentie via applicaties als Taxvice. Deze software gaat de praktijk ondersteunen bij het leggen van cruciale verbanden in klantdata. “Slimme software zoekt straks naar jurisprudentie en legt verbanden met ons klantenbestand, zodat ik deze informatie kan toepassen in mijn casus”, aldus de datafiscalist. De datafiscalist is ervan overtuigd dat een fiscalist straks vooral nog bezig is met het interpreteren van de klantvraag, “zodat hij de goede input in de systemen stopt en juiste output teruggeeft aan de klant”. “Dat laatste gaat de computer niet vervangen. Het denken over het grijze gebied, wat zo kenmerkend is voor fiscale praktijk, daar blijf je mensen voor nodig hebben”, stelde hij.
‘Repetitieve processen overnemen’
Ook Ruben van Aarle, oprichter van Taxperience en bedenker van het product Keeyns was het eens met de stelling. Hij wees op de vele repetitieve processen binnen de adviespraktijk die software kan overnemen. Hij verwacht wel dat het bouwen van slimme software nog jaren kan duren. “De vraag is of dat 90% kan zijn. En de weg ernaar toe zal zeer geleidelijk zijn, omdat het bouwen van software een journey is die nog wel 20-25 jaar gaat duren. Ik zie veel veranderingen opkomen, maar niet met de snelheid die velen verwachten. Aan de andere kant zijn veel processen heel erg makkelijk te vervangen door software “
‘Het gaat om de persoonlijke relatie’
Panellid Fons Overwater was het oneens met de stelling. Hij is al 35 jaar belastingadviseur voor het MK, ruim 20 jaar toezichthouder in het fiscaal domein en oud-bestuursvoorzitter van Register Belastingadviseurs. Hij ziet het niet gebeuren dat in de toekomst een Siri-achtige oplossing zijn persoonlijke relaties kan overnemen. “Een fiscalist zorgt voor vertrouwen, zekerheid en begrip van alles wat rondom belastingen speelt.”
360-graden dienstverlening
Esther van Doesburg, Chief Innovation Manager van Sdu, denkt dat een fiscalist zich dankzij de automatisering van standaardwerk juist méér kan toeleggen op die persoonlijke relatie. Als projectleider van diverse projecten waarbij data intelligentie wordt toegepast in workflow-oplossingen voor advocaten, accountants en fiscalisten stelt ze dat 90% van het standaardwerk nu al overgenomen wordt met digitale processen. “Het is steeds meer 360-graden dienstverlening. Je hebt data-applicaties nodig om dat complete 360 graden-klantbeeld te krijgen.”
Algoritmes
Ferdy van Beest, associate professor op Nyenrode Business Universiteit en directeur bij Flynth adviseurs en accountants stelt dat inderdaad alle gestandaardiseerde processen kunnen worden vervangen door algoritmes. “De vraag is of huidige fiscalisten daarvoor juist zijn opgeleid.” Belangrijker argument is volgens hem dat de fiscale wereld niet stabiel is, door steeds nieuwe fiscale wetgeving, om voor 90% overgenomen te worden door algoritmen.” Rens Jansen, opgeleid in de datascience en recht, werkzaam bij Moonlit is het daarmee eens. “Als er geen historische data voor handen is, kun je geen kunstmatige intelligentie inzetten. En wie controleert de uitkomsten van de computer? Daar ligt een belangrijke rol voor de fiscalist.”
Klein beginnen
Het helpt volgens Ruben van Aarle als fiscale kantoren klein beginnen met automatisering. “Wij hebben vanuit Taxperience onderzoek gedaan naar welk data er is, waar je die kunt vinden en hoe je deze kunt delen. Hieruit blijkt dat 15-20% van werkzaamheden als boekenonderzoek, overnames en verkooptrajecten bestaat uit het zoeken naar data. Laten we eerst deze processen stroomlijnen. En vandaaruit komt data vrij waar in software iets meegedaan kan worden.”
Debat terugkijken?
Het complete debat is hier terug te kijken.
Verder praten over innoveren? Neem dan contact op met Sdu. Taxvice is een cloud software-oplossing die jouw adviespraktijk digitaal transformeert. Fiscale kennis werkproces en klantdata komen bij elkaar. Ook benieuwd hoe wij jou verder kunnen helpen? Kijk op onze website of via neem contact op: 070-3789880 of via informatie@sdu.nl/
Geef een reactie