Een dga kan in zijn testament de compensatie regelen voor de partner in geval van de afkoop of omzetting van pensioen in eigen beheer (PEB) in een oudedagsverplichting (ODV). Hij kan dit testament echter op elk moment herroepen. Tijdens de verdiepingscursus Oudedagsverplichting van Licent Academy gaf Prof. mr. dr. W. Burgerhart aan dat een quasi-erfrecht overeenkomst de partner meer zekerheid kan bieden.
Tijdens de verdiepingscursus Oudedagsverplichting ging Burgerhart uitgebreid in op de compensatie voor de partner van de dga. In dat kader besprak hij ook de mogelijkheid dit te regelen in een testament. Nadeel van een testamentaire regeling is dat het de partner geen zekerheid biedt. De dga kan immers elk moment zijn testament herroepen, waardoor de partner met lege handen achterblijft. Volgens Burgerhart biedt een zogeheten quasi-erfrecht overeenkomst meer zekerheid. Een quasi-erfrecht overeenkomst is een overeenkomst aangegaan onder de opschortende voorwaarde van overlijden van de dga. Deze kan de dga niet eenzijdig wijzigen. Let hierbij wel op de vormvoorschriften. In geval van schenking onder de opschortende voorwaarde van overlijden moet dit via een notariële akte gebeuren.
Compensatie
In de praktijk is het vraagstuk van compensatie een lastig te behandelen onderwerp. Duidelijk is dat bij een in gemeenschap van goederen gehuwde dga, deze zijn partner niet hoeft te compenseren. Via het huwelijksgoederenrecht profiteert de partner ook van de afkoop van het PEB of omzetting van het PEB in een ODV. Bij het overeenkomen van een compensatie is sprake van een vermogensverschuiving. In dat kader komt al snel de vraag op of sprake is van een gift of schenking, ondanks dat de dga en zijn partner geen bevoordelingsbedoeling hebben. Burgerhart geeft hiervoor als oplossing om de compensatie via een vaststellingsovereenkomst (VSO) te regelen.
Vaststellingsovereenkomst
Hoewel de Belastingdienst niet is gebonden aan de juridische gevolgen van een VSO, is zij wel gebonden aan in de VSO door beide partijen vastgelegde feiten. Een goed opgestelde VSO heeft ook tot gevolg dat een contractspartij deze veel minder gemakkelijk kan aantasten op grond van dwaling, bedrog of misbruik van omstandigheden. Tenslotte accepteren de contractspartijen door het aangaan van een VSO dat het niet zeker is waar een ieder recht op heeft. De VSO biedt derhalve meer bescherming dan een gewone overeenkomst. Een VSO met gedetailleerde berekeningen biedt vooral bij een echtscheiding goede bescherming.
Meer weten over het pensioen in eigen beheer? Schrijf u dan nu in voor het Symposium Uitfasering pensioen in eigen beheer dat op 16 november 2017 plaatsvindt op Landgoed Groot Kievitsdal in Baarn.
Wet: Artikel 38n, 38o en artikel 38p Wet op de loonbelasting 1964, artikel 7:177 en artikel 7:900 Burgerlijk Wetboek
Geef een reactie