Bij het inlenen van personeel speelt het risico van inlenersaansprakelijkheid. Helaas is niet ieder uitzendbureau zo bonafide als hun blinkende website suggereert, en komt het nog wel eens voor dat de uitlener de loonheffingen of omzetbelasting niet afdraagt aan de Belastingdienst. In dat geval kan de fiscus niet alleen achter de malafide uitlener, maar ook achter de inlener aangaan om het geld alsnog binnen te krijgen.
Er zijn diverse mogelijkheden om het risico op inlenersaansprakelijkheid enigszins te beperken. Naast het bijhouden van een goede administratie, het rechtstreeks storten op de rekening van de Belastingdienst en het gebruik van een g-rekening, kan er om een Verklaring van betalingsgedrag worden gevraagd. Dit is een schriftelijke verklaring van de Belastingdienst waarin staat dat de uitlener de loonheffingsschulden die op het moment van afgifte van de verklaring bekend zijn, heeft betaald.
Aanvragen verklaring
De Belastingdienst geeft de verklaring alleen aan de uitlener af, als deze er zelf om vraagt. De inlener kan deze dus niet rechtstreeks bij de Belastingdienst opvragen. Als de inlener zo’n verklaring ontvangt van de uitlener, doet hij er goed aan om op te letten dat hij een originele Verklaring over betalingsgedrag ontvangt, die daarnaast zo recent mogelijk is. Het feit dat een uitlener beschikt over een Verklaring van betalingsgedrag wil overigens nog niet zeggen dat daarmee de inlener is gevrijwaard van aansprakelijkheid. Omdat de verklaring ziet op de betaling van loonheffingen die op het moment van afgifte bekend zijn, zegt het nog niets over de eventuele schulden die bijvoorbeeld naar aanleiding van een controle bekend worden. Ook zegt het niets over de loonheffingenschulden die de uitlener in de toekomst nog verschuldigd zal zijn en al of niet zal voldoen. De verklaring is enkel een momentopname en met de verklaring is de inlener niet gevrijwaard van aansprakelijkheid.
Soorten verklaringen
De uitlener kan twee soorten verklaringen ontvangen van de Belastingdienst, afhankelijk van de situatie: een schone verklaring of een voorbehoudverklaring. Een schone verklaring wordt afgegeven als de uitlener de volgens zijn eigen aangifte verschuldigde loonheffingen en btw heeft betaald. Als de uitlener bezwaar of beroep heeft lopen tegen nageheven loonheffingen, krijgt hij alleen een schone verklaring als hij die naheffingen eerst betaalt, of zekerheid heeft verstrekt voor het bedrag van de naheffingsaanslagen. De uitlener ontvangt een voorbehoudverklaring als hij door liquiditeitsproblemen niet alle loonheffingen en btw heeft betaald maar voor het restant een betalingsregeling heeft getroffen die hij stipt nakomt, of als de betalingsverplichting van loonheffingen en btw is opgeschort omdat hij bezwaar of beroep heeft ingesteld.
Weigeren van afgifte
De Belastingdienst kan ook weigeren een verklaring af te geven. Bijvoorbeeld omdat er sprake is van een nieuwe uitlener. Hierdoor kan er nog geen sprake zijn geweest van een betalingsverplichting. Een weigering kan ook voorkomen als er sprake is van een betalingsachterstand en daarvoor geen betalingsregeling is getroffen of een daarvoor wél getroffen betalingsregeling niet wordt nagekomen. In zo’n situatie geeft de Belastingdienst wel een beschikking af, met vermelding van de reden waarom de afgifte van de verklaring wordt geweigerd.
Meer informatie: artikel 34 Invorderingswet
Geef een reactie