Het principe ‘de vervuiler betaalt’ is geen principe in de vennootschapsbelasting. Staatssecretaris Van Rij geeft antwoord op Kamervragen over belastingontwijking door bedrijven zoals Chemours.
In de vennootschapsbelasting betalen bedrijven belasting die belastbare winst in Nederland behalen. Het principe ‘de vervuiler betaalt’ is geen principe in de vennootschapsbelasting antwoordt Van Rij op de vraag over ‘Chemours die geen winstbelasting hoeft te betalen in Nederland, terwijl ze ondertussen wel de omgeving hier ernstig vervuilen en een gevaar zijn voor de gezondheid van omwonenden’. Volgens Follow the Money kon Chemours dankzij een ‘cynische constructie’ de winst in Nederland drukken en naar Zwitserland verschuiven: door intern de prijzen te verlagen en extern te verhogen. Chemours zegt dat de constructie om zakelijke redenen is opgezet en niet om belastingen te ontwijken.
Verrekenprijzen
Door de toegenomen globalisering in de afgelopen decennia is het belang van verrekenprijzen toegenomen. Dit gaat gepaard met een toegenomen belangstelling voor het vakgebied bij bedrijven, adviseurs en overheden. Intercompany pricing is aan de orde bij iedere transactie tussen gelieerde vennootschappen. Het aantal bedrijven dat in Nederland actief is en dat wordt geconfronteerd met verrekenprijsvraagstukken is de laatste decennia fors toegenomen.
Arm’s-length beginsel
Vennootschappen die tot dezelfde groep behoren, zijn onder fiscale regelgeving verplicht hun
onderlinge transacties vorm te geven met inachtneming van het at arm’s-length beginsel. De OESO-richtlijnen voor verrekenprijzen voor multinationale ondernemingen en belastingdiensten geven
inzicht in de wijze waarop het arm’s-lengthbeginsel in de praktijk dient te worden toegepast. In het
Verrekenprijsbesluit wordt invulling gegeven aan de toepassing van het zogenoemde at arm’slengthbeginsel ten behoeve van de Nederlandse rechtspraktijk.
Het kabinet steunt het opnemen van het arm’s-lengthbeginsel in EU-wetgeving. Een verplichting voor lidstaten om het arm’s-lengthbeginsel in nationale regelgeving op te nemen zou een stap richting uniformering van het arm’s-lengthbeginsel binnen de EU kunnen zijn. Het beginsel krijgt daarmee in alle lidstaten dezelfde status.
Unshell richtlijnvoorstel
De afgelopen jaren zijn er belangrijke maatregelen genomen tegen het misbruik van doorstroomvennootschappen voor fiscale doeleinden. Het Unshell richtlijnvoorstel wil informatie-uitwisseling en belastinggevolgen harmoniseren voor vennootschappen die niet voldoen aan een minimum van ‘substance-voorwaarden’. Momenteel bestaat er verdeeldheid tussen lidstaten over de inhoud van de Unshellrichtlijn. Het kabinet blijft zich inzetten om progressie te maken in deze onderhandelingen. Mochten de richtlijnonderhandelingen niet tot het gewenste resultaat leiden, of niet binnen een acceptabele termijn, dan kan Nederland overwegen of binnen Europa een kopgroep gevormd kan worden, dan wel of unilaterale implementatie van één of meer van de aanbevelingen van de Commissie doorstroomvennootschappen geboden is. Eventuele aanvullende maatregelen zijn aan een nieuw kabinet.
Bron: Antwoorden op Kamervragen over belastingontwijking door bedrijven als Chemours, nr. 2024-0000198388, Ministerie van Financien, 18 maart 2024
Geef een reactie