Per einde 2023 treedt naar verwachting de Wet minimumbelasting 2024 in werking. Dit is een belasting om het mondiale minimumniveau van belastingheffing te waarborgen. Prof. Maarten de Wilde voorziet nog enkele uitdagingen voor de praktijk.
Eind 2023 treedt de Wet minimumbelasting 2024 (Pijler 2) naar verwachting in werking. Nederland implementeert de tweede pijler van de tweepijleroplossing om de fiscale uitdagingen van de digitaliserende economie te adresseren waarover meer dan 135 landen wereldwijd in 2021 binnen het Inclusive Framework tot een politiek akkoord zijn gekomen.
Noodzaak tot hervormen winstbelastingstelsels
Winstbelasting / vennootschapsbelastingstelsels zijn al heel oud en niet meer toegesneden op de huidige praktijk van digitalisering, internationale handel etc. Mondiale hervorming is daarom nodig. Pijler 1 herverdeelt de heffingsgrondslag en Pijler 2 creëert een ondergrens, een minimumbelasting niveau. Pijler 2 introduceert een mondiaal minimumniveau van winstbelastingheffing voor het grote bedrijfsleven (jaaromzet meer dan 750 miljoen) en bijheffing tot dat minimumniveau waar landen zich niet aan de nieuwe standaard conformeren. Pijler 2 beoogt belastingontwijking en belastingconcurrentie aan banden te leggen.
Pijler 1
Pijler 1 gaat over gedeeltelijke herverdeling van de winstbelastinggrondslag van de wereldwijd allergrootste bedrijven van de landen waar deze bedrijven hun investeringen doen naar de landen waar deze bedrijven hun goederen en diensten verkopen. Anders dan bij Pijler 2 moeten de plannen rondom Pijler 1 nog tot concretisering komen.
Belastingheffing vs subsidiërinig
De Wilde betwijfelt of de gekozen oplossing ideaal is. Er zit een spanning in de gekozen oplossing. We willen mondiaal allemaal wel die ondergrens, maar unilateraal zijn landen toch aan het kijken wat ze kunnen doen om feitelijk toch weer te subsidiëren via het fiscale stelsel Dat ondermijnt het stelsel. Er zit ook een fysieke onderbalans in, je lost het op om als land mee te gaan, maar als je als land aan het geheel kunt onttrekken, dan levert dat heel veel voordelen op.
Niet voorzien in geschilbeslechting
Verder voorziet De Wilde problemen met rechtsvinding. Alle regels zijn bijzonder complex. Hoe gaan we de regels toepassen en uitleggen en wie gaat daar uiteindelijk over? Wat gebeurt er als landen verschillend in die wedstrijd gaan zitten? De Wilde maakt zich zorgen over geschilbeslechting omdat daarin helemaal niet in is voorzien.
Meer informatie
Prof. Maarten de Wilde bespreekt voor Tax Talks in de focusuitzending van september 2023 de Wet minimumbelasting 2024, de achtergronden en de uitdagingen voor de overheid en de multinationals om deze wet uit te voeren.
Kijk hier naar een compilatie van de uitzending
Achtergrondinformatie:
- Wetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024 (Pijler 2)
- Nota naar aanleiding van het verslag bij Wetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024
Maak kennis met Tax Talks
Op 31 oktober is het mogelijk om gratis kennis te maken met Tax Talks door middel van het volgen van een live uitzending waarin Marit, onze vaste presentator, in gesprek gaat met experts Almer de Beer en Mariëlle Schuurman.
Geef een reactie