Er is op grote schaal gebruik gemaakt van uitstel van betaling van belasting. Maar als dat geld straks alsnog betaald moet worden, komen duizenden ondernemers zwaar in de problemen. Hiervoor waarschuwen experts in de Bijzonder Beheer Barometer, een rapport van PwC en de Universiteit van Leiden, zo meldt het FD.
De collectieve belastingschuld is inmiddels opgelopen tot ruim € 13 miljard. De meerderheid van de experts denkt echter dat niet alle bedrijven in staat zullen zijn om hun achterstallige belastingen te betalen, waardoor ze uiteindelijk toch nog een faillissement moeten aanvragen. De hoogste instroom in bijzonder beheer wordt verwacht in de horecasector.
Strategie
Ondernemers moeten nu al nadenken over hoe ze straks hun schulden gaan betalen, is de waarschuwing. Het devies is: focus op liquiditeit en schakel tijdig met de banken en de Belastingdienst. De coronacrisis dreigt anders in een schuldencrisis te veranderen. Wat is de straks de rol van de fiscus vragen de experts zich af. De invorderingswet kent allerlei beperkingen. Het is goed mogelijk dat veel van de steunmaatregelen weggegooid geld blijken te zijn als ondernemingen alsnog failliet gaan. De fiscus is intussen een onderzoek gestart ‘met welke richtlijnen saneringsverzoeken soepel en efficiënt kunnen worden behandeld’. Daarover hoopt de fiscus mogelijk al komend voorjaar meer duidelijkheid te kunnen geven.
Bron: FD, 17 februari 2021
Meer informatie: PWC, 17 februari 2021
Online cursus fiscale aspecten insolventie en bestuurdersaansprakelijkheid
In deze cursus bespreken de docenten de fiscale en juridische tips en tricks voor adviseurs om hun cliënten voor valkuilen en aansprakelijkheid te behoeden.
Geef een reactie