Staatssecretaris Van Rij informeert de Eerste en Tweede Kamer over de derde Fiscale Beleids- en Uitvoeringsagenda van het kabinet.
Volgens van Rij is het pakket zoals dat nu voorligt in de voorjaarsbesluitvorming grotendeels inpasbaar voor de Belastingdienst, of kan inpasbaar gemaakt worden door aanpassing van de vormgeving en/of spreiding over een langere periode. De komende maanden wordt de wetgeving voor onder andere het pakket Belastingplan 2025 verder uitgewerkt en kan het beeld over uitvoerbaarheid verder worden verscherpt.
In deze brief gaat Van Rij in op de manier waarop hij de samenwerking tussen beleid en uitvoering benadert. Vervolgens licht hij toe wat er in deze kabinetsperiode is bereikt op het gebied van belastingen. Verder geeft hij aan wat het kabinet op fiscaal gebied heeft voorbereid voor dit jaar.
Pakket Belastingplan 2025
De Kamer en diverse adviesorganen wijzen al geruime tijd op de hoeveelheid wetsvoorstellen binnen het pakket Belastingplan. Vanwege de demissionaire status van het kabinet is dit jaar gekozen voor een voorbereiding van een minder omvangrijk pakket. Het pakket Belastingplan zoals nu voorzien door het kabinet bevat zeven wetsvoorstellen. De wetsvoorstellen Belastingplan 2025, Belastingplan BES 2025 en de Overige Fiscale Verzamelwet 2025 zijn alle drie verzamelwetsvoorstellen. De maatregelen in deze wetsvoorstellen zijn verspreid over een groot aantal beleidsterreinen. Het voorlopige wetsvoorstel Belastingplan 2025 bevat voornamelijk reparatiemaatregelen en maatregelen die leiden tot een verbetering voor de uitvoeringspraktijk. Het wetsvoorstel Overige Fiscale Maatregelen 2025 lost een aantal technische onjuistheden binnen het fiscale stelsel op die geen budgettaire effecten hebben
Het pakket Belastingplan 2025 bestaat uit de volgende wetsvoorstellen:
- Wetsvoorstel Belastingplan 2025
- Wetsvoorstel Overige Fiscale Maatregelen 2025
- Wetsvoorstel Belastingplan BES 2025
- Wetsvoorstel Wetgeving compensatie onterechte afwijzing MSNP Menselijke maat en rechtsbescherming
- Wetsvoorstel ambtshalve aanslagen Menselijke maat en rechtsbescherming
- Wetsvoorstel fiscale bedrijfsovergangsfaciliteiten 2025 (BOR/DSR deel 2)
- Wetsvoorstel Wet aanscherping CO2-heffing industrie
Enkele maatregelen in BP 2025 en OFM 2025
Onder andere de volgende voorgestelde maatregelen zijn te verwachten in het Belastingplan 2025 (BP 2025) en de Overige fiscale maatregelen 2025 (OFM 2025):
- het fiscaal faciliëren van de vereenvoudigde zusterfusie (BP 2025)
- een verduidelijking van de tussenhoudsterbepaling die voorkomt dat een operationeel verlies van een deelneming of een niet-aftrekbaar verkoopverlies valt om te zetten in een aftrekbaar liquidatieverlies op een tussenhoudster (BP 2025);
- de invoering van een hardheidsclausule ter voorkoming dubbeltelling excessief lenen (BP 2025);
- een aanpassing van de regelgeving voor bezwaar en beroep met betrekking tot de milieu-investeringsaftrek en de willekeurige afschrijving op milieubedrijfsmiddelen conform de energie-investeringsaftrek (BP 2025);
- de implementatie van de general anti abuse rule in ATAD1. Daarbij is geen materiële wijziging beoogd ten opzichte van de toepassing van fraus legis. (OFM 2025);
- aanpassingen van de onderworpenheidstoetsen in de Wet Vpb 1969 (OFM 2025);
- het aanpassen van de facultatieve inhoudingsvrijstelling in de dividendbelasting 1965. Hiermee wordt gegarandeerd dat de aandeelhouder/opbrengstgerechtigde ook succesvol bezwaar kan indienen tegen de inhouding (OFM 2025).
Bijlagen
Bij de brief horen diverse bijlagen, zoals:
- Een bijlage met een overzicht van wetgeving zoals die nu voorzien is, inclusief een overzicht van fiscale trajecten die nu op Europees niveau lopen.
- Een bijlage met een overzicht van alle fiscale regelingen die zijn aangepast of afgeschaft in de pakketten Belastingplan 2023 en 2024.
- Een bijlage met een overzicht van wetten of wetsartikelen die op enig moment bij Koninklijk Besluit in werking dienen te treden.
- Een bijlage met een tariefstudie naar CO2-heffing.
Bron: Kamerbrief Fiscale Beleids- en Uitvoeringsagenda, nr. 2024-0000172665, Ministerie van Financien, 16 april 2024
Geef een reactie