De Belastingdienst heeft de derde ‘Nieuwsbrief Loonheffingen 2022’ gepubliceerd. In deze uitgave zijn vier nieuwe onderwerpen toegevoegd. Verder zijn een aantal onderwerpen aangepast.
Aanvullingen en wijzigingen in de derde uitgave
Deze onderwerpen zijn toegevoegd:
- onderwerp 11: Coronacrisis: maatregelen voor de loonheffingen
- onderwerp 12: Verduidelijking gerichte vrijstelling arbovoorzieningen
- onderwerp 13: Reikwijdte arresten terugwerkende kracht sectorindeling
- onderwerp 14: Wet langdurige zorg blijft onder HSO vallen
De volgende onderwerpen zijn aanpast:
- In onderwerp 2 is de uitzondering toegevoegd als een startende werkgever tegelijkertijd de verkrijgende werkgever is wanneer de onderneming wordt overgedragen.
- In onderwerpen 2 en 3 is het woord ‘maximaal’ verwijderd.
- In onderwerp 4 is de manier toegevoegd waarop een werkgever zijn keuze aan de Belastingdienst kenbaar moet maken. Ook is aangegeven waarom de werkgever deze keuze zelf moet melden.
- In onderwerp 5.1 is een fout uit de eerdere versie in een ‘Let op’ verbeterd. De code arbeidsverhouding 23 valt niet onder Aof hoog.
- In onderwerp 5.3 is een ‘Let op’ geplaatst waarin staat dat in de eerste uitgave stond dat ‘reserveringen voor arbeidskrachten op grond van de cao voor arbeidskrachten’ onder de rubriek ‘Arbeidsvoorwaardenbedrag’ vallen. Omdat dit niet eerder gemeld is, is het mogelijk deze reserveringen in 2022 in de administratie te verwerken op dezelfde manier als in 2021.
- In onderwerp 5.3 is aan de definitie van ‘Extra periode salaris’ de voorwaarde toegevoegd dat er een onvoorwaardelijk recht op het salaris moet bestaan.
- In onderwerp 5.5 is een fout uit de eerdere versie verbeterd. Het gaat om de rubriek ‘Code aard arbeidsverhouding’ en niet om ‘Code incidentele inkomstenvermindering’. Ook is de uitleg van de codes 21 t/m 24 toegevoegd.
- In onderwerp 6 is het begrip ‘verschuldigde loonheffing’ vervangen om te verduidelijken wat hieronder valt.
- In onderwerp 7 is een zin toegevoegd die de bijtelling voor waterstofauto’s en auto’s met geïntegreerde zonnepanelen verduidelijkt.
- In onderwerp 9 is de uitleg over de evenredige toepassing van de 128-dagenregeling uitgebreid. Ook is het standpunt van de Belastingdienst toegevoegd over de samenloop tussen vervoer vanwege de werkgever naar de vaste plaats van werkzaamheden en de gerichte vrijstelling voor thuiswerkkosten.
Geef een reactie