De diensten die een online fitnesscoach verricht zijn vergelijkbaar met diensten van raadgevende personen en adviesbureaus. De termen raadgevende personen en adviesbureaus impliceren namelijk dat de dienstverrichter over een bepaalde deskundigheid beschikt op het relevante vakgebied.
Een fitnesscoach is vanaf mei 2017 met zijn activiteiten als (online) fitnesscoach via zijn website gestart. Zijn diensten bestaan onder meer uit het maken van ‘content’ voor sociale media. Hierin geeft de coach uitleg over specifieke krachtoefeningen en doet hij die krachtoefeningen ook voor. Klanten zijn volgers van de coach die een bepaald resultaat willen behalen en vragen daarom de coach om advies. Hij houdt bij nieuwe klanten eerst een online intakegesprek en de klant moet een vragenlijst invullen. Zo krijgt de coach inzicht in fitnessgeschiedenis van de klant en overige relevante gegevens. Aan de hand van het doel dat de klant heeft, afvallen, spieropbouw (bodybuilding) of krachttoename, het intakegesprek en de ingevulde vragenlijst stelt de coach vervolgens een gepersonaliseerd trainings- en voedingsadvies op.
Het geschil
Bij rechtbank Gelderland is in geschil wat de plaats van dienst is van de diensten die de coach verricht aan particuliere afnemers die wonen buiten de EU.
Toetsingskader rechtbank
De rechtbank stelt aan de hand van de diensten die de coach verricht vast dat het doel van zijn dienstverlening is om de klant behulpzaam te zijn met het realiseren van zijn fitnessdoelstelling. Dat doet de coach door het geven van adviezen en andere aanbevelingen. De coach beschikt over de kennis van wetenschappelijk onderzoek dat betrekking heeft op de trainings- en voedingsleer. Juist vanwege die kennis benaderen klanten hem voor een op maat gemaakt trainings- en voedingsadvies. De diensten die de coach verricht zijn daarom vergelijkbaar met diensten van raadgevende personen en adviesbureaus. Deze diensten impliceren namelijk dat de dienstverrichter over een bepaalde deskundigheid beschikt op het relevante vakgebied. De rechtbank concludeert dat de diensten die de coach verricht aan particulieren die wonen buiten de EU als diensten verricht door raadgevende personen en adviesbureaus moeten worden beschouwd. De plaats van dienst van deze diensten is daarom niet in Nederland. De rechtbank vernietigt de naheffingsaanslag.
Wet: art. 6i letter c Wet OB 1968
Bron: rechtbank Gelderland 22 maart 2024 (gepubliceerd 2 april 2024), ECLI:NL:RBGEL:2024:1625, ARN 23/2845
Geef een reactie