Bij de aanpak van witwassen in de financiële sector zouden banken en andere financiële instellingen ‘een meer risicogebaseerde benadering’ moeten kiezen, stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in een rapport.
Dit vermindert ook de ongewenste neveneffecten van de poortwachtersrol van banken en andere financiële instellingen, zoals het onnodig weigeren of uitsluiten (‘de-risking’) van klanten van het betalingsverkeer.
Sectoren die kwetsbaarder zijn voor misbruik door drugscriminaliteit zijn de transportsector, groothandel en vastgoed. Dit betekent niet dat banken deze sectoren niet als klant willen, maar wel meer informatie vragen om geldstromen goed te kunnen beoordelen. In geval van onacceptabele risico’s kan de bank een klant niet accepteren of de relatie beëindigen. Ook sectoren waar veel cash in omgaat zoals de horeca, schroothandel of de bouw vormen een mogelijk hoger risico voor witwassen of terrorismefinanciering.
DNB is toezichthouder op de toepassing in de financiële sector van de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft), en constateerde in de afgelopen jaren ernstige tekortkomingen in de sector bij de naleving van de Wwft. De inmiddels ingezette hersteltrajecten brengen omvangrijke investeringen en kosten met zich mee. Daarbij zijn vragen gerezen over de doelmatigheid van de gevolgde aanpak, en over de maatregelen die klanten ervaren en die voor bepaalde risicovolle klanten of groepen van klanten de toegang tot financiële diensten beperken.
Betere risico-identificatie
Om te komen tot een meer risicogebaseerde benadering wordt van de banken een betere risico-identificatie van hun klanten verwacht. Een beperktere inzet in het geval van lage risico’s biedt ruimte om meer capaciteit en aandacht te richten op de hogere risico’s. DNB gaat instellingen daarbij helpen door onder meer ‘guidance’ te geven over benaderingen die bij lage risico’s passend zijn.
Ook de bredere inzet van technologisch innovatieve oplossingen, indien nodig ook in samenspraak met de wetgever, moet de aanpak van witwassen gerichter maken. Daarnaast wordt ingezet op het versterken van de effectiviteit van de keten van betrokken partijen in het tegengaan van het witwassen.
Bron: DNB, 9 september 2022
Geef een reactie